Wednesday, 1 July 2009

R&B (rosii cu branzica)


Cui nu i place sa manance branzica cu rosii vara? In drum spre mare sau spre casa, la munca sau la scarbici, bata l vina, nu i asa, ne oprim in piete si cumparam ce e mai bun la noi, rosii de la tarani sau rosii romanesti. Zi de zi, dupa treaba, infometati, taranii si locuitorii fini de la oras, cu mic cu mare, dam buzna in bucatarie si ne facem salata delicioasa de rosii, la care adaugam fie cubulete (sau, ma rog, farame) din telemea de vaca, fie telemea de oaie pentru connaisseuri sau dupa gust, servim branza aparte pe painea feliata. 1 paine per salata. Cu totii de abia asteptam sa se termine salata caci urmeaza deliciul, ce e cel mai bun, carevasazica, sosul de ulei, in care inmuiem paine, si e bun, de ne lingem pe degete. Adesea se reface salata, si se repeta pana la saturare. Pardon. Avem si desert. Se intelege, pepene rosu. Tot sezonul estival, ba chiar pana in septembrie.



Cand ne saturam (greu) de salata de rosii, mergem la restaurant. Acolo avem un meniu impresionant. Cerem bruschete simple, caci nu i asa, bunul gust si simplitatea se confunda. Sau piept de pui cu cartofi pai sau piure. De ce sa ne rupem in figuri.. Ochiuri cu cartofi prajiti. Brsuchetele sunt ca si elaborata MBS, mamaliguta cu branza si smantana, sau fabada galitiana (iahnie de fasole) acele feluri traditionale ale unui popor, pe care turistul insetat de cunoastere doreste sa le experimenteze. Noi nu avem turisti dar ai zice dupa statistica felurilor traditionale comandate zilnic ca batem recorduri.



Localnicii din Romania sofisticata, fiindca nu mai locuiesc la tara, merg si mananca in oras si comanda mereu cu aceeasi placere, pui si mititei. Langa pui, pentru ca a venit vara, si nu mai vrem cartofi ca iarna, luam ceva, asa bun, ca acasa la mami... ceva...ce sa fie?!...Oricat te invarti si te framanti, comanzi o salatica de rosii cu branzica rasa pe deasupra. Cand suntem intrebati daca dorim salata de avocado, couscous, prepelita, creveti, dorada cu sparanghel sau alte bazaconii, refuzam politicos, spunand ca nu ne place, desi nu le am incercat niciodata.

8 comments:

  1. Si cand mergem in strainatate, mancam tot rosii cu branza si ne plangem ca rosiile nu sunt bune ca la noi, domnule!:))

    ReplyDelete
  2. ma implica personal acest articol, deoarece exista si cealalta fata a monedei;
    pentru ca sunt mancator in oras din lipsa de timp si stomacul meu se revolta in fata meniurilor din restaurantele de pe la mine de aici; pentru ca nu sunt in stare sa respecte un specific italian( cand in loc de prosciutto iti dau sunca presata), singurul la care se pot risca de altfel si doamne fereste de ceva mexican sau indian sau tailandez;
    tu imi vorbesti de refuzul de a incerca si altceva, eu iti pot povesti cum e sa nu mai suporti cuvantul snitzel in meniu:))
    daca vreau sa scap, trebuie sa parcurg cel putin 80 de km in orice directie, pentru un Aro Palace sau Zid Cinezesc sau Taj, sau Cabana Vanatorilor sau macar Chop Stix. Mai exista varianta junk food, salvatoare uneori.
    am avut ocazia, datorita jobului meu sa mananc din mana primilor 5 chefs ai romaniei si nu numai; mancarea romaneasca este atat de mult mai mult decat ne ofera restaurantele azi;
    incercam sa ii explic asta unui strain si ii spuneam ca nu poti educa mancatorii de marmelada si margarina de ieri(branzica ta cu rosii),sa aprecieze crema de sparanghel de azi cand el stie clar ca daca-i verde e de saraci si el nu mai e sarac de mult, el ingroasa randurile afaceristilor de succes de azi care "plateste" :)
    à bon entendeur, salut!

    ReplyDelete
  3. He, he, Illa, si un snitel mare cat farfuria, nu asa chircit.. Da, e amuzant sa observi ca desi acei romani au bani isi tradeaza conditia prin ce mananca..

    ReplyDelete
  4. iar parizerul va ramine madlena noastra nationala...

    ReplyDelete
  5. nu glumesc: n-am mancat niciodata o rosie. habar n-am ce gust au.

    ReplyDelete
  6. Draga Carmen, nu stiu ce sa spun.. este extraordinar. Cam ce mananci? Rosiile romanesti sunt cele mai tari produse pe care le au romanii..e un brand. Pana si printul Charles e fan:)
    Textul se refera la aceasta realitate a romanului de a manca nesofisticat, etc. E o diferenta intre francez ce ia la mic dejun croissant cu unt, pain au chocolat sau pain aux raisins si romanul ce mananca paine cu gem, fornetti sau sandvici de la benzinarie. E cuminte sa ne asumam realitatea.

    ReplyDelete
  7. draga david,
    ai luat-o un pic prea personal. eu, doar am dat "glas" unei realitati personale. fara nici o legatura cu notiunea de ne/sofisticat.

    altfel, multumesc de intrebare, mananc de toate. mai nou sint fan salata de vinete.

    ReplyDelete
  8. Eh, o neintelegere. Insa ce extravagant suna nu mananc rosii niciodata:)

    ReplyDelete