Tuesday 14 July 2009

Coborati la prima??


Doamne, cate promisiuni s au facut in numele troleibuzelor... Daca il prind, e clar ca ma iubeste... Daca alerg acum dupa troleul asta si il prind, o sa iau examenul... Daca reusesc sa ma urc in troleibuz, ma casatoresc cu el...He, he, cate si ma cate a vazut troleibuzul, acest securist tacut si statornic al urbei noastre...Odata imi amintesc de o doamna care a ajuns in statie la troleibuzul 92, iesind din biserica. Nu era troleibuzul lui Stefan Constantinescu. Eu stateam si citeam nu stiu ce, asteptand cu nervi ca de obicei. Doamna ma intreaba confidential, daca astept de mult.. Ii raspund ca sa tot fie vreun sfert de ora. Ea rasufla usurata. Cand ne uitam in zare, il vedem cum se apropie incet. Brusc i se lateste un zambet multumit pe fata si imi marturiseste ca troleibuzul a venit pentru ca a iesit ea din biserica. Simt ca explodez si ii spun sa repete. ”Troleibuzul a venit pentru ca Dumnezeu mi a ascultat dorinta...am fost la slujba si iata cum mi l a trimis.” Cu un ton iritat si tare incerc sa o lamuresc ca troleibuzele au un orar, un grafic... si ca nu poate sa l amestece pe El in in in...troleibuze...ca Dumnezeu nu poate sa trimita troleibuze tuturor doamnelor duse la biserica, oricat ar fi de simpatice, pentru ca s ar duce naibii orarul...si ma rog, ce, soferii de troleibuz sunt arhangheli?! si uite asa se porneste o conversatie chiar din statie..



Cum sa nu ti placa troleibuzul...mai ales acest model nou, facut pe comanda parca pentru chinezii firfirii si plapanzi...Desigur e bine caci noua romanilor ne place sa ne atingem, sa ne indesam unii intr altii. Iarna e bine pentru ca ne incalzim si ne tinem aproape in brate unii pe altii iar vara e iar bine ca ne lipim sudoarea, ne frecam grijile si grasimile.



Troleibuzul nu e un spatiu pentru oamenii bizari ce prefera sa nu comunice cu strainii. Daca ti e urat singur acasa, ai o treaba de rezolvat poate sau vrei sa auzi stirile, ia troleibuzul. Noi comunicam si suntem deschisi. Poti sa iti povestesti viata, pacatele, necazurile si grijile. Poti sa completezi discutiile la telefon, sa meditezi pe tema curentului ce se declanseaza de la doua geamuri deschise, legea 10, fuste scurte, sa dezbati politica zilei, sa imprumuti o foaie de ziar sau doar sa te inclini duios peste crestetul norocosului ce sta asezat si lectureaza ziarul Click. Poti sa faci rost de un cardiolog bun, de o scoala de balet pentru fetita sau chiar de un portofel.



Sigur, daca esti mai mofturos, mizantrop, antisocial si moracanos exista cateva trucuri, ma asigura o prietena buna. Scoate ti ceasul de la mana, pune ti telefonul pe silent, nu scoate nimic din geanta si priveste dus inspre fereastra. Ia ti si o mina de scarba pentru descurajarea intrebarilor.



Daca te urci la o statie nepopulara si troleibuzul e mai gol, si poate ai ceva de mers, nu te aseza intr un spatiu vid caci urmeaza alte statii si nu stii cine va alege sa ti se alature. E mai prudent sa scanezi troleibuzul si sa iti alegi tu compania de drum. Aici desigur, intervine abilitatea ta psihologica de a citi caractere prin coduri vestimentare si atitudini.



Daca nu vrei sa mirosi guri nespalate ce se napustesc asupra ta de pretutideni intrebandu te daca cobori, ai un ceas, unde e spitalul, foisorul de foc sau dristor, iti recomand sa mergi pe jos sau sa nu stai langa usa si oricum sa faci exercitii de tinut respiratia si vorbit concomitent in fata oglinzii acasa. Ajuta daca stii sa inoti.



Daca vrei sa agati, nu fi zgarcit, ia 2 bilete la tine, taxeaza le pe amandoua si asteapta. Rabdarea e o virtute. Cand vezi studenta, priveste o cu drag dar nu te holba, sa nu zica ca esti nebun. Cand vin controlorii, acesti vulturi ce fura poporul, fa ti loc inspre locul faptei si arata le biletul fetei. Ce urmeaza, tine de tine..



Daca se urca un domn care poarta ochelari de orb, un copilandru, o doamna grasa cu baston, o mamica, un batran care a fost membru de partid... sari dupa scaun si ofera le locul. Daca nu vrei sa partici la dezbaterea despre drepturile locurilor din troleibuz, bun simt, buna cuviinta, drepturi sociale, generatii, copii, viata si moarte inarmeaza te cu rabdare si stai in picioare.



Si oricum daca nu ti convine troleibuzul, ia ti masina personala...

3 comments:

  1. "caci noua romanilor ne place sa ne atingem, sa ne indesam unii intr altii."

    lol nu suntem prea nietzscheeni.

    ReplyDelete
  2. @strelnikov: LOL. Nu, cam departe de noi..Mai degraba putin almodovarieni:)

    ReplyDelete
  3. acuma inteleg de ce - subconstient - aveam mereu un cui contra lu almodovar. asa deci.

    ReplyDelete