Thursday 23 July 2009

Jefuitorul de bocete

Dintre toate personajele detestabile pe care le-a creat showbizul, Bono – aceasta maimuta obsedata de bani – este cel mai dezgustator.

Bono a format o corporatie care se cheama u2 – cu nimic diferita de coca cola sau mcdonalds – care se hraneste din nevoia oamenilor de compasiune si din nevoia oamenilor de a si-o arata, compasiunea nu altceva.

Cu un cleste pentru extractii stomatologice, bono strabate globul si adulmeca lesurile abia sfartecate de gloante sau bucati de srapnel, le scotoceste buzunarele, le verifica degetele, le deschide gura si le extrage, cu indemanarea capatata in atatia ani de experienta profesionala, dintii de aur, acum inutili pentru ei dar de mare pret pentru acest zdrentaros plin de bani.

In subsolul din cladirea corporatiei pe care o detine – elevation - isi are bono salasul. Acolo in fata unui calculator imens fostul revolutionar – acest marian munteanu al muzicii – urmareste desfasurarea evenimentelor sangeroase din lume.

Prin aplicatii super performante calculeaza cati bani i-ar aduce fiecare picatura de sange din diferite lupte de pe glob si hotaraste unde sa investeasca o melodie care sa cante jalea planetei cat mai eficient.

Isi exerseaza muschii apasand nervos clestele de extractii si precum un broker de pe wall street mizeaza, pluseaza si eventual mai impulsioneaza conflictele cu cate un telefon dat strategic catre un presedinte sau prim ministru in asa fel incat numarul victimelor sa creasca acolo de unde i-ar iesi profitul cel mai mare daca ar investi un single.

Din Ulster pana in Bosnia si din Africa pana pe tot globul, vocea tanguitoare a lui bono aduna povesti pentru corporatistii de pretutindeni, le da impresia ca participa si ei la tragedia pamantului si ca fac o fapta buna atunci cand arunca sute de dolari pe un bilet la un concert al formatiei de devoratori de cadavre numita, ironic, u2.

Acest erou al luptei pentru inavutire si-ar da-o si pe ma-sa daca pacea ar bantui in final lumea, numai sa stie ca mai exista un razboi undeva din care sa-si ostoiasca setea de bani.

Bono, personificarea avaritiei, face baie in comorile manjite cu sange si e fericit. Isi exerseaza muschii cu clestele cu care smulge dintii de aur din gurile celor morti si asteapta in fata calculatorului ultra performant razboaie civile, lupte sangeroase, conflicte armate, de pe urma carora sa extraga aurul din filonul lui preferat, moartea si suferinta.

Un ipocrit fara pereche, un politician al raului, prezent la orice eveniment monden fiindca mondenul este viata lui. Probabil in visele lui, viitorul presedinte al unei planete unite de pe al carui jilt isi va canta ode sforaitoare despre maretia lui in timp ce mii de soldati ai propriei lacomii vor smulge tot ce straluceste de pe degetele si din maxilarele supusilor ramasi cu gura cascata in fata unuia dintre cei mai mari farsori ai secolelor 20 si 21, acest bernie madoff al muzicii de slagar.

11 comments:

  1. Si daca e un nenorocit nu se poate sa mi placa alea 5 melodii foarte tari?

    ReplyDelete
  2. ai vazut, presupun, episodu de referinta din south park: demonstrau, destul de riguros, ca bono e - in realitate - un c*cat facut de un domn din zurich in urma cu cateva decenii.

    era marisor si la nastere si avea voce placuta, apoi domnul acela l'a adoptat si l'a crescut ca pe copilul sau.

    ReplyDelete
  3. @Maria
    se poate, sigur. uite una dintre ele cantata mult mai bine
    http://www.youtube.com/watch?v=D4dlqVlj6UA
    @strelnikov
    nu prea m-am uitat la south park. n-am apucat si cand am apucat nu m-au mai prins. imi place mai mult family guy. iar un rahat oricat de mare ar fi tot mic e pentru bono si in final ar fi doar un rahat.

    ReplyDelete
  4. nu il cunosc ca sa iti dau dreptate sau nu, dar de concertul u2 la care am participat acum 2 saptamani, toata lumea a fost impresionata ... ce e al lui e al lui, si talent are.

    ReplyDelete
  5. nu e [aproape] nici o legatura intre calitatea unui gig si abilitatea cuiva ca muzician.

    ReplyDelete
  6. sa indraznesc sa banuiesc ca asculti Bono Must Die?:))

    ReplyDelete
  7. @Fanfan
    bai, nici eu nu-l cunosc dar asta nu inseamna ca nu pot sa-mi fac o parere. unele lucruri se mai citesc si printre randuri. talent au si manelistii, multa lume e impresionata de ei. din aceeasi perioada sunt oricum formatii mult mai bune decat tristii astia de la u2 care n-au avut aceeasi atentie indreptata spre ce vinde, contractul dintre diavol si bono putand fi gasit pe lista de asteptare in iad.
    un exemplu de formatie care nu si-a batut joc de muzica este the clash - de mii de ori mai revolutionara si mai sincera si mai ce vrei tu decat cheesburgerii u2. the clash care au vandut london calling, album pe 2 discuri la pret de 1 disc ceea ce bono/u2 n-ar face nici daca li s-ar taia o mana, fiindca ar sti sa recupereze cu cealalta.

    @strelnikov
    calitatile unui muzician ar trebui sa se vada intr-un gig totusi.

    @Ana
    astazi pentru prima oara. melodia are si versuri? oricum, indrazneste-te!

    ReplyDelete
  8. "cheesburgerii u2" ... hahaha :o)
    dupa parerea mea, daca nu cunosti un om, nu prea poti sa iti faci o parere obiectiva.
    de ce ar vinde 2 discuri la pret de unul daca si asa da lumea banii pe el?

    ReplyDelete
  9. Excelent. Pe când unul asemănător despre Cohen Leonard?

    ReplyDelete
  10. @Fanfan
    In cazul de fata fiindca cei de la the clash nu erau obsedati de bani. pentru ei era mai important sa ajunga la oameni. nu numai ca putea sa-l vanda la pret de 2 dar aveau material pentru 2 albume adica puteau sa scoata un disc intr-un an si in perioada urmatoare sa nu mai munceasca la inca unul! si cu toate astea au vandut intr-unul singur asta fiindca, repet, unii nu fenteaza muzica asa cum o fac cei mai lungi carnati din pop rock, acesti gregorian bivolaru ai rockerilor de fratelli.

    @Cristian
    Multumesc. Pai despre leonard cohen numai de bine dar cand o sa am inspiratie.

    ReplyDelete
  11. :)) si eu cred la fel despre Bono dar n-as fi putut sa scriu cu atata pasiune despre cat de mult il detest ptr ca nu stiam inca foarte clar de ce o fac. mai am sentimente inexplicabile (si negative) fata de papa ratzinger, roger federer, andy roddick etc..

    ReplyDelete