Tuesday 21 July 2009

Sunt realizat, am masina noua


Visul meu e sa mi cumpar o masina noua. Pe credit, ca nu avem bani. Nu avem o situatie dar vreau o masina noua. Atat imi doresc de la viata. Simt ca ma voi implini. Nu cer nimic de la Dumnezeu decat sa merg la serviciu intr o masina noua. Luna de luna voi plati creditul timp de 15 sau 20 de ani. Stau intr un apartament la periferie, de 2 camere, beton. Cu mama soacra, ca ea plateste chiria. N avem bani sa luam casa sau sa calatorim cum fac unii. Si la tara dormeam toti in bucatarie asa ca nu ne deranjeaza. Banii de nunta i am papat, ne am luat televizor plasma, frigider, microunde, aragaz, masina de spalat, na, ca omul. Am platit datoriile. Ce calatorii?! Ce rost ar avea sa ma duc in Grecia sa vad niste pietre?! Sa ma duc sa le dau banii altora? Nu are nici un rost, oricum nu inveti mare lucru, nu stii limba si dincolo esti un nimeni.


Toata viata cat eram mic l am vazut pe tata cu rabla aia nenorocita de dacie 1300. Am avut si una sport. Aceeasi mizerie. Cate drumuri ruinate ca se strica masina, tata racnea la mama ca ea era de vina caci intarziase si iar o pornisem pe caldura. Dar atunci toti aveam aceeasi soarta. Erai roman aveai dacie. Dar, acum? Cata rusine sa mai indur zilnic ca merg ca un sarantoc cu troleibuzul si ma uit ca boul la aia din trafic cu masinile lor noi. Cand nu ma suport, si simt ca innebunesc, mai iau taxiul si atunci ma simt ca un rege bastan.


Desigur mi as putea lua una din Germania. Dar la mana a doua...ca sarantocii?! Si a luat vecinul. Dar pe cine pacalesti, toti vecinii vor sti ca eu am masina second si atunci ce rost mai are? N as putea sa i impresionez decat pe trecatori. Si ce as rezolva?! Sau am putea sa ne mutam ca sa nu se stie, dar oricum ar vedea colegii si amicii, deci...nu...ar trebui sa mi mut si serviciul..si e criza, deci mi e frica...


Nu mai mult de 10.000 euro sau 15.000 maxim. Hai si 20.000 de euro, daca reusesc sa i conving pe ai mei sa mi dea banii lor de inmormantare, niste pensii cumulate, si sa vindem casa de la tara, cocioaba aia. Sau as putea sa divortez de aia, sa mi gasesc una cu apartament, sa facem nunta din nou, si cu banii de la nunta..ha, ha... Dar, daca n am masina, cum dracu sa impresionezi o gagica?

Frate, vreau o masina!!! Atat, ce dracu, cer mult? Of, ce n as da... Iesi din casa, te urci in masina ta noua, tabla luceste, si esti om, frate... ei, poftim, ai masina, mai iesi la un gratar..si asta e viata.


Te plimbi prin capitalele europene si pe sosele si strazi vezi multe masini vechi, de acum zece, douazeci sau treizeci de ani. Masinute haioase ce te duc la casuta din munti, la mare..inspre un an sabatic... la un master platit, la serviciu daca ai intarziat, altfel, pe jos sau cu bicicleta.


Criza necriza, pe soselele Romaniei socheaza sa vezi masini noi de maxim 2, 3 ani vechime. In nici o tara bogata din Europa nu vezi asa ceva. De ce fac sacrificii tragice romanii? De ce e asa de important sa ai o masina noua dar sa nu fi vizitat lumea sa te masori poate, sa locuiesti intr un apartament mic dintr un cartier oribil, sa mananci prost, sa nu bei un vin bun si sa muncesti toata viata pentru o masina? Ba, tu ce ai facut in viata ta? Domnule, sunt realizat, am o masina noua si straina. Ei, asa da... Cu cat mai saraca i provenienta romanului cu atat o masina mai noua si mai stralucitoare si bengoasa, de ascuns sub pres complexele si trecutul.

16 comments:

  1. Intr adevar, e tare trist...Rar de tot vezi cate o broscuta prin Bucuresti si aia evident e a unuia cool:)
    Tu ce masina ai? Fara misto.

    ReplyDelete
  2. Ai dreptate. Chiar ieri am vazut un cuplu fain intr o coccinelle veche. Ah..
    Vreau un Renault 4L. Sunt adorabile si le iei cu vreo 2000 de euro.

    ReplyDelete
  3. Astia suntem. Prostul pana nu i fudul, nu e prost destul.

    ReplyDelete
  4. e adevarat. nu vezi in multe capitale europene, masinile pe care le vezi pe aici. dar banii negri si multi, explica mai bine fenomenul, decat sacrificiul romanilor.

    uite, chiar acum as pleca sa-mi iau un jaguar, daca as avea bani. un jaguar, nu o broscuta. ca nu-mi place sa fiu ipocrita.

    ReplyDelete
  5. Anonim: Cam asta e..
    Carmen: Da, dar categoria mafiota cu banii negri si multi isi cumpara masini de lux, vacante, orice, etc si aici era vorba cam de romanul modest ce nu are bani si totusi, are o masinuta de 15 mii noua si el/parintii dragutii/ isi vor dedica ani buni platii ei.
    Si nu era nimeni ipocrit.

    ReplyDelete
  6. :) cine a zis ca era cineva ipocrit?

    ReplyDelete
  7. ai putea renunta la verificarea de cuvinte sau cumk s-o chema? e enervanta si time killer.

    ReplyDelete
  8. Uf, gata, merci!
    Altfel, te citez: un jaguar, nu o broscuta. ca nu-mi place sa fiu ipocrita.:)

    ReplyDelete
  9. Cred ca ai enervat pe multi cu postul asta! LOL

    ReplyDelete
  10. david, exact. asta e cusurul meu: nu sint ipocrita. :)


    anyway, u know what i mean.

    ReplyDelete
  11. ii explicam mamei zilele trecute de ce nu vreau masina.
    "pai mai mami mai, de ce sa nu ma mut intr'un oras din afara unde sa imi iau o bicicleta faina in loc sa traiesc intr'un oras patetic si sa imi iau o masina posh?."

    ReplyDelete
  12. Carmen, I know what you mean, just teasing you...
    Ana! Exact. I ai cam zis o. Te a inteles?:(

    ReplyDelete
  13. hei hei nu-i chiar asa; eu chiar mi-am luat o broasca de masina, veche de 1 an si mi-am facut tot felul de calcule, din care a primat, rapiditatea transportului intre casa- gradinita- servici si siguranta fiului meu si a mea, eu nefiind nici inginer nici mecanic auto si nu mi-am dorit sa ma lase fata pe mijlocul strazii la mila service-ului sau a binevoitorilor; a rezultat una mica, mai noua si fasneata pe care o ador si o platesc eu!

    ReplyDelete
  14. on za other hand, articolul este fix pe realitate si se pupa perfect..chiar daca exista si exceptii :) mi-a placut

    ReplyDelete
  15. Illa: Ma bucur! E drept, trebuie sa stii sa repari putin, etc. Si fasneata e un cuvant delicios, il uitasem!

    ReplyDelete
  16. Eu nu mi-as face credit la banca pentru nimic in lume

    ReplyDelete