Wednesday 19 August 2009

Anul sabatic

Prietenii mei au emigrat, m am saturat sa muncesc ca un bou, oricum sunt singur, seful meu e o femeie, inainte de a face copii mai vreau sa umblu putin ...

Sunt destui oameni care pleaca intr un an sabatic prin lume. In fond, e o calatorie mai onesta decat cele doua saptamani in Egipt, Paris sau aiurea, caci teoretic, observi mai mult. Ori ai banutii stransi dinainte, (cu 3 ani) ori te opresti si muncesti pe meleaguri cu portocale, maslini sau eu stiu ce matragune, ori lucrezi pe la ferme si basca, mai primesti si de a le gurii si patuc. Bon, motivele pentru aceste calatorii ale lui Ulise, existentiale cum se spune, desi n am citit, pornesc de la acel sa descoperi lumea, pana la asa mi am planificat, si merg pana la sa ti gasesti iubirea, acea proiectie a ta pentru ca fosta s a schimbat.

Unii ii barfesc pe aventurierii nostri si spun ca oricum nu ai cum sa descoperi lumea ca au fost si altii inaintea ta si mare branza nu au facut iar americile au fost descoperite deja. Ma rog, desigur, poti sa pornesti in viata ta si de la premiza asta o leaca budista, mai bine nu faci nici sex ca au facut si altii, dar noi ii gasim neinteresanti acum! pe cei ce gandesc astfel.

Unii aleg varianta de criza, trendul anilor 60, road trip, ia ma nene, altii isi iau ultimul model de caravana, petrec 1 an rezolvand hartogaria necesara deplasarii, vizelor si scolarizarii odraslelor la distanta si viziteaza lumea temeinic ca in sufragerie la discovery, avand blogul de rigoare si aventurandu se precum turistii in Venetia; mai sunt si cei alternativi, ce isi iau o masina veche, petrec ceva vreme si prin serviceuri si fac couchsurfing. Sa nu ii uitam pe cei ce isi achizitioneaza un camion casa, (casa, masa, transport la pachet) echipat cu toate cele, bucatarie modesta dar utila si asa mai departe, si care nu au asteptari, ci se lasa purtati dupa ”bunatatea” omului intalnit. Si aici incep sa ma enervez caci am ascultat povesti bune despre cum grecii sunt generosi, saracii impart cu tine masa, cutare sunt zgarciti caci nu iti dau nimic gratis, si ailalti sunt alienati deoarce nu iti fac cinste...

Acest tip de calator are o strategie asemanatoare cu cea a artistului, ce gaseste ca tu iți faci tie o favoare daca ii dai lui o cafea gratis! Desigur, uneori, cu clestele, calatorul povesteste si iti impartaseste din cunoasterea dobandita de pe meleaguri vagabondate, te face sa visezi sau sa zambesti din speranta sau nostalgie.

Oamenii seriosi ce nu te vor caza gratis in casa lor cand tu vei suna la poarta lor, invaluit de avantul plin de nesat al libertatii si jointurilor, vor fi catalogati drept semeni reci, conventionali si hapsani. Soferii ce nu vor opri sa te duca unde vrei tu pe sosea vor fi niste egoisti nenorociti ce vor sa calatoreasca singuri si confortabil in masina proprie. Despre cei ce iti vor face cinste la restaurant pentru ca i ai abordat in cercul lor si ti au auzit povestea, vei spune ca aveau oricum bani, prin urmare, au vrut sa se dea mari, le face bine psihic daca dau de pomana, etc.

De multe ori mi am dat seama ascultandu i pe acesti pelerini postmoderni ca au umblat apucati sau organizati aiurea prin lume, au vazut pe pielea lor generozitatea ei sau dorinta de apropiere ... si imi place mult de ei ca pleaca sa se masoare cumva, sa se cunoasca... insa nu pot sa nu ma enervez cand le vad egoismul lor...ei, tocmai ei, ce iti vorbesc de bunatatea oamenilor intalniti.

8 comments:

  1. Misto. Oare la noi cand vine moda asta ca sa nu ne mai miram atat cand auzim de unul care face asa ceva?:))

    In legislatie ma intreb daca avem reglementata faza ca stiu ca ei:)au optiunea de an sabatic daca au un contract pe perioada nedeterminata si nu isi pierd jobul..

    (Si m a cam distrat recunosc comparatia ta cu artistul ce se cam crede un ales caruia i se cuvin chestii..cam asa e pe la multe case, peste tot.)

    ReplyDelete
  2. Da, mai, Ei si noi, aici si dincolo...in vest..of!
    Touche! Trebuie sa vorbim cu un avocat laboral, promit sa o fac.
    Exact, insa despre artistul nostru intr un alt episod.

    ReplyDelete
  3. offtopic, daca ai timp si de o leapsa:
    http://chestiilivresti.blogspot.com/2009/08/mihail-sebastian-despre-marcel-proust.html

    ReplyDelete
  4. "pelerini postmoderni" lol.

    nu, nu merita filmu ala, e manierist rau, l'am bifat numa pt ca'mi plac burton si delon. better watch again le samouraï :)

    ReplyDelete
  5. Aha, okay, te cred.
    Da, dar si La piscine, Le profeseur, nu i asa, etc..

    Altfel, amatorilor de frumos, le recomand Le traitement de choc, in care Alain Delon se joaca cu valurile topaind nud :)

    ReplyDelete
  6. dupa un an de calatorit prin lume trebuie sa fie cam greu sa te intorci la viata ta obisnuita de dinainte ... ;p si sigur n-o sa te mai multumeasca ...

    ReplyDelete
  7. Fanfan, da, nu i asa, pe stilul once you go black...hahaha. Prea multa hoinareala, duce la vagabonteala insa cred ca te si ajuta sa vezi viata altfel:), oricat de banal suna asta si sa ai entuziasm pentru alte valori care sa te implineasca, nu?

    ReplyDelete
  8. imi place foarte mult bloggereala asta cinic-sociala:)daca as face un interviu cu tine, te-as intreba, previzibil si inevitabil: domnule revelionlasorbona, cum v-a venit ideea acestui blog?

    pe aceasta linie de partid, pe mine ma obsedeaza urmatoarele categorii: gay-ii intoleranti, bio-obsedatii urbani si bonele copiilor de bani-gata. poate le dedici cindva un poem/sms/post etc...

    ReplyDelete