Sunday 27 September 2009

...free dinner?

Zice Lewis pe undeva ca sa faci favoruri presupune o conduita ciudata care trezeste suspiciunea defavorizatului. Si continua explicand ca atunci cand omul face un favor, se asteapta la ceva la schimb. Copii sunt pedepsiti cand dau lucruri din casa prietenilor de joaca sau cand le imprumuta persoanelor din afara familiei…

Si sunt multi care spun asa in confidenta, man, let me tell you one thing, there is no such thing as free dinner, a propos de cei care te invita si iti fac cinste.

Bulversare. Nu stim daca cei care au emis teoriile astea nu erau de fapt niste oameni foarte zgarciti si cu putine resurse afective, cert e ca eu am invatat ca cel care iti face cinste, cadouri, atentii, e un om generos, dezinteresat si afectuos. Te fofilezi si nu platesti tu urmatorul rand, pai, imi pare rau, sa ti zic, dar asta inseamna ca esti egoist, individualist, zgarcit…

Nu o sa ti inviti prietenii (a caror apropiere v ati cautat o de cand ati inceput sa ziceti ”Ah si tu...”), la un pahar, dupa ce si ei te au invitat, nici nu te intereseaza ce mai fac de fapt, nu o sa le oferi nici ponturi de joburi si nici n o sa ti pese de ideile lor decat cand sunt indreptate spre problemele, cum altfel, ale tale.

Generozitatea e o valoare intrinseca unei relatii si cand ea nu se manifesta atunci ceva scartaie tare si daca nici tu nu imi faci cinste atunci ce rost are? Oricat de okay pare discursul tau, sorry. End of story.

No comments:

Post a Comment