Monday 2 November 2009

Baia in vizita

Baia ca si atatea altele te reprezinta. Toata lumea cotrobaie putin in baie in vizita si se uita in cotloanele cu cosmetice. Ia te uita, e bogat, dar zgarcit cu samponul si sapunul, foloseste schauma. Hm, numai cosmetice de duty free, incearca, se respecta cumva. Mama, ce tare, are sapunul cu vetivier de la occitaine, semn ca isi face aprovizionarea din afara, ca la noi occitaine nu a mai adus vetivierul de vreo luna si jumatate…cata atentie, nimic intamplator. Nici un fir de par prin cada sau pe sapun, ah, ce bine, sanatate mentala. Pastreaza cosmeticele de la hotel, nn e pretentios, are noroc de ph echilibrat.

Am intrat o data intr o baie a unui casan de nouveau riche din Pipera. Aveau cea mai faina piscina in care m am balacit vreodata. Cu apa sarata si nu cu clor. Toaleta era cat un dormitor de apartament de pe Mosilor. Nici urma de mana de decorator sau selectie. Ceramica ieftina dar scumpa spania, gresie cu floricele mari si puzderie de culori de neinteles. Covoras pe capacul wc-ului, aplice peste aplice, becuri in sisteme complicate de iluminat care atunci cand se ard, trebuie sa vinzi casa. N am vazut niciodata atat de multe produse de cosmetica de supermarket intr o baie, gel de dus dove galben, gel de dus dove verde, gel de dus dove alb, sampon nivea alb, sampon nivea albastru, sampon nivea de copil… Toate produsele erau aliniate pe un corp imens de mobila din fata chiuvetei. Le am atins sa descopar poate ceva, parca sa ma prind de un schepsis. Nu, nu era o instalatie de arta contemporana. Majoritatea erau de aruncat, aproape goale. Insiruirea lor iti producea mila anilor de restriste si privatiune comunista.

Cand am pasit in cea mai frumoasa baie, n am mai vrut sa ies. Era una decadenta, rustica provencala, cu o bucata de sapun de casa asezata pe o bucata de lemn, intr o incapere alba, cu cada de portelan vechi, placard coltar culoarea lemnului,  dulapior antic incantator cu sertarase. Alb si putin cojit. Curat. Nepatologic. Putin dezordonat. Old money. Nimeni nu dorea sa te impresioneze cu nimic. Tihna.