Friday 5 March 2010

Obsesia repetitiei

Aici nu vrem sa fim unici ci ne place sa urmam. Copiem si practicam atitudini, meserii, canoane, idei, designuri, arhitecturi, moda, politici, religii. E o inclestare, un conventionalism religie si o reticenta fata de orice e autentic. Neatent ai zice ca e traditionalism.

Originalul / individualul este injurat; apreciat sau valorat doar in unele capitale din vest , limitandu ne la Europa. Suntem mereu precum provincia ce latra la paris ca e plina de snob, adica de superioritate si infatuare si feblete pentru neordinar. Desigur si acolo sunt falsii originali, ce poarta vesnica geanta chanel 2.55 de care suntem asa de pictisiti, ca sa dam un exemplu, nostalgia nationalista pentru inventia practica a doamnei CC. (lantul ce traverseaza corpul si fermoarul ce inlocuiau gentuta incomoda de mana si clapa).

Aceeasi perna ikea pe toate canapele din ro, acelasi rosu caramiziu – noua culoare ce preschimba griul blocurilor din bucuresti, acelasi pui cu cartofi si salata boeuf la masa de familie, acelasi iphone si acelasi paltonas negru, aceeasi stire in fiecare seara, aceeasi iluzie ca daca vei pleca intr un an sabatic viata ta se va schimba (de parca locul e de vina), aceeasi inchizatoare la fereastra de lemn sau termopan, aceeasi gresie in baie, chiar daca, culmea, esti bogat sau sarac. Aceeasi postare (sic).

Modestie, umilinta sau neputinta? Ce ne opreste? De ce nu ne deranjeaza banalul, uniforma si conformismul?

6 comments:

  1. Acelasi parchet laminat urat, aceleasi haine.

    ReplyDelete
  2. pentru ca suntem banali, uniformi si confomisti
    k

    ReplyDelete
  3. N-a fost sa fie! ca sa-ti raspund cu vorba ta favorita din Cioran.

    ReplyDelete
  4. A1:Parchetul laminat frumos sau urat:)

    K: Nu ca e rau- clasic, traditional si bine - nou isteric si original obositor, dar asa o dorinta de imbogatire, nu i asa, de varietate in sens de curiozitate si incercare...

    A2: Nu stiu care esti, dar da, coranul

    ReplyDelete
  5. @RLS : nu e rau nimic atata vreme cat face bine :)

    ReplyDelete