Friday 25 June 2010

Fara dungi anul asta


Ce au in comun prostituatele medievale,clounii renascentisti, arbitrii, marinarii, mafiotii si prizonierii?

Dungile, ”piesa de rezistenta”, rezerva chic, rafinata pentru cand nu te ai pregatit cum sa te imbraci, au o istorie lunga in Europa. De la inceput dungile constituiau marca marginalilor societatii. Mai in zilele noastre, dungile inseamna indrazneala, stil. Cu dungile e ca si cu bulinele, le porti nu in locuri cool unde sigur altcineva va miza tot pe ele, ci in locuri neutre unde stii ca nu va fi plin de oameni constienti de moda.

Dar, fiindca anul asta designerii au hotarat sa reintroduca a nu stiu cata oara moda dungi albastru nautic cu alb, adica sa o arda saint tropez... trebuie sa ne abtinem cu totii si sa nu le mai purtam o vreme buna. Acum le gasim la dragonul rosu, la dughene in obor, zara etc. asa ca, oricat le am iubi, sunt compromise vara asta, pentru ca le poarta toata lumea.

Picasso e probabil cel mai faimos artist care a pricinuit convertirea tricoului breton in piesa culta si acceptata in moda. Iar Doisneau l a fotografiat in cateva randuri.


sau cu Francoise Gilot

Si apoi ce a fost dupa, stim cu totii...analogia rayoures cu chanel ca ea le a preluat, popularizarea si asocierea cu franta -branza, gauloises, tricou breton, saint tropez pam pam -
Mai mult despre dungi in : The devil s cloth: a history of stripes and striped fabric (european perspective: a series of social thought and cultural criticism)

2 comments:

  1. cu siguranta; piesa favorita, mai ales cu maneci lungi si mansete duble, am scuturat indaratnic din cap cand m-am trezit invadata; am ceva cu invaziile, poate de la cea a buricelor goale; sau nu stiu eu sa merg cu trendu' :P

    ReplyDelete