Thursday 4 November 2010

Bucataria Sturdza

Foarte rar gasesti bai si bucatarii ale caselor vechi cu piese initiale in Romania. De aceea si repetam atat vorba lui Cioran in legatura cu noi, n a fost sa fie, ca nu am avut noroc de oameni cu bun simt, si la nationalizare, comunistii, jivinele, bagau buldozarul, sterpeleau piesele, le distrugeau, etc.

 La fel, in muzeele noastre, chit ca e cel de arte decorative din Bucuresti, in renovare de 2 ani deja, nu vezi nici o baie sau bucatarie recompusa. Nu vezi deloc nici o baie, de altfel. Iar in casele memoriale, amatorisme,  impostura; ori e reconstituita o baie cu obiecte straine casei si acest lucru e ascuns (precum in cazul casei lui Enescu de la Sinaia unde nu ai cum sa ghicesti ca doar cada e originala, caci si vasele de toaleta Villeroy &Boch rose ar putea fi dar nu sunt ale Marucai si nici nu este marcat, acest lucru fiind valabil in toata casa), ori nu e valorificat din pacate, sa zicem, un tur al bailor la Peles (se pare ca sunt 30), probabil pe principiul ascunderii realitatii, oamenii bogati si artistii nu isi fac nevoile si nu coboara la demisol in depresie sa infulece dintr un serbet in bucatarie).

La castelul Cantacuzino din Busteni, vandut de familie prin 2004, achizitionat de 5 propietari straini parca, unde o doamna ghid simpatica si foarte pregatita va conduce prin sali si va da tot felul de detalii picante, cum un Cantacuzino a adus in Romania traditia mamaligii, de exemplu, nu se viziteaza baile, dar holurile de serviciu s au pastrat si desi nu se viziteaza, poti sa tragi cu ochiul cand oamenii sunt neatenti, si intrevezi mozaicul mic alb negru original presarat pe marginile pardoselei gri.

 Dar sper sa ma insel si sa vizionez bai si bucatarii in casele inca nevizitate.
Salutam iar minunea acestei bucatarii. Pardoseala. Camera de la demisol cu masinile de gatit, scara si soba din casa Sturdza poate fi vizitata la demisolul librariei Carturesti de pe Magheru, Bucuresti.

2 comments:

  1. habar n-aveam ca se poate vedea. Ramine s-o vizitez cind cobor la Bucuresti.
    O ieseanca

    ReplyDelete
  2. Da, musai. La demisol au chestii delicious iar in bucatarie vand dulceturi de sofran si alte delicatese insa foarte scumpe.

    ReplyDelete