Monday 17 January 2011

Alain Delon


Alain nu e placut in Franta decat de femeile generatia 60 si de fetele intelectuale. Barbatii francezi il detesta pentru frumusetea lui, pentru ca le-a avut pe toate fetele la care ei doar au visat si ”pentru ca este un tip arogant”, dupa cum mi-au marturisit cativa socialisti frustrati francezi. Tocmai de aceea, asta nu ii impiedica sa se imbrace, sa se poarte si sa se coafeze ca el de 50 de ani incoace. (ca el, adica asa cum au decis si scriitorii scenariilor, designerii, regizorii, samd.)

Principiul bunei functionari a economiei capitaliste e deasa schimbare. In ultima vreme se constata ca targetul a fost prins de anii de glorie 1960, sex, frumusete, nostalgie, frivolitate, anxietate, umor, fumat, whiski, etc. Alain Delon - ideea de French cinema 60 sau Mad Men.

Observ ca piata in ultimii ani merge pe domolirea cinismului, intoarcerea la sensibilitate (vezi si ultimul roman al lui Houellebecq), revenirea la ideea de mariaj si chiar a logodnei, conservatorism in alegerea hainelor.

Furorile si zumzetele din Franta din mai sau iunie de cand Dior sauvage si-a endorsat imaginea cu Alain in plin sarm al celor 31 de ani ne spune acelasi lucru. Pentru mine, e cea mai tare reclama a anului trecut. Nu ma convingi decat cu ceva care stiu ca a mers. In Franta, o iau mereu expres pe bulevardele sau stradutele unde, nonsalant, el se preface ca nu ma priveste. Ma binedispune.

No comments:

Post a Comment