Wednesday 20 July 2011

Presa în România


Jurnaliștii români se scuză că nu e vina lor că scriu așa, că ziarele sunt cum sunt... și că știrile sau programele TV sunt.... De vină, domnilor, e publicul. Dumneavoastră sunteți de vină. Publicul cere porcării, asta îi dăm. Știți, asta se cere.. Dacă nu, nu citește nimeni... Și conducerea nu ne lasă... Noi nu suntem mizerabili, ei sunt.
Nu, îmi pare rău.
Când jurnalistii scriu lamentabil e pentru că atâta pot. Targetul va citi ce îi dai în forma în care îi prezinți tu. Dacă ridici standardul, oamenii vor continua să te citească.

Deschid un ziar român. Aflu că o vecină crede că mărarul este bun pentru nu știu ce , că vara românii consumă salate, că Monica Columbeanu s-a întors de nu știu unde; că dacă porți negru și nu e în trend...ești predispus la sinucidere... sau la știri TV, 7 minute transmisie de la mare, apa este caldă, (-Protv: este adevărat că apa este foarte caldă? Răspuns: da, apa este foarte caldă.)
Deschid The Guardian. Aflu că societățile de asigurări nu te asigură împotriva tumorilor cerebrale pricinuite de telefoane mobile, că pentru prima oară în istorie, a fost numită o femeie la conducerea New York Times, etc.

Răsfoind de ani buni The Guardian, nu ratez și comentariile engleziilor. Sunt la fel de cârcotași, absurzi, simpatici și mișto ca și românii. Dar diferența e că The Guardian este scris de ziariști buni.

În fine, după Cristi Puiu, si Andrei Pleșu se ia de jurnaliști că scriu prost sau pun întrebări deplasate, negândite, nepotrivite. De ce nu se iau toți de mediocrii din presă și nu acceptă decât interviuri realizate de oameni abili?

Nu citesc știrile în română. Nu mai am televizor de vreo 6 ani. Totuși, detașat, din când în când, nu știu de ce... vreau să mai văd ce se întâmplă. Dar, instant, încep să mă enervez. Chiar nu există nici o gazetă de știri serioasă și scrisă inteligent?