Monday, 5 October 2009

N a fost sa fie

Toata lumea ne acuza ca ne plangem. Toata ziua ne lamentam. Protestati, sunteti negativi, critici la adresa neamului vostru. Un prieten strain imi sublinia ca imi bomban poporul?!
Pai cum sa fii domnule, candid, seren si pasnic, cum sa nu te apuce si sa te copleseasca tristetea cand vezi ca la orice nivel, romanul a cautat scuze, motive, minciuni ca sa nu faca ceva armonios, complet, frumos, profesionist, perfect, curat, corect.

Povesteste Andrei Plesu ca era odata in Florenta si se uita in jurul lui si admira dealurile, casutele, natura, biserica, toate de un frumos curat si perfect. Secolul 13... Imposibil, sa nu te intrebi cu amaraciune, ce ne a lipsit noua, ce ne a lipsit, domnule, sa facem locuri frumoase, in care natura si constructia sa se imbine in armonie si bun gust... Ce ne a lipsit sa fim gospodari, harnici, cu bun gust, firesc... Motive, scuze, pretexte, minciuni, ca noi eram asupriti, persecutati, ca ne bateam cu turcii, etc, de parca restul natiunilor nu se luptau si ele mereu...
 
Si cel mai grav, in loc sa ne purtam modest, caci venim dintr o natie mica, amarata, noi nu acceptam realitatea, incercand sa incepem ceva de aici, ci romanul se crede in regula! sau se si faleste, culmea, cu nu stiu ce succese patriotice, acele impliniri pe care nu le explicam decat ca pe niste accidente. In fond, noi n am produs nimic memorabil, ci doar accidental.

N a fost sa fie...

7 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. modestia chiar implica asumarea realitatii;
    se vede treaba ca masina aia nou nouta si exhibitionista din fata blocului nu se poate pupa de fel cu musamaua de pe masa din bucatarie.. QED!

    ReplyDelete
  3. Hai sa fim seriosi, vremuri grele au avut toti de-a lungul timpului si istoria este marturie. Nu avem nici o (refuz sa scriu asa cum a dictat Academia Romana, nicio si niciun, suna ca curca-n balarii) scuza ca de, noi ne-am batut cu turcii, cu tatarii, cu lesii si ungurii si alte natii, iar ceilalti huzureau si se lafaiau in vremuri de pace si armonie. Secolele 13 si 14 , mai ales secolul 14, cind a fost epidemia de ciuma, nu au fost in nici un caz linistite si armonioase pentru vestul si centrul Europei! Mai multa liniste a fost in cnezatele si abia nascutele voievodate romanesti (sau tari romanesti, luati-le cum vreti. Razboaiele dintre Franta si Anglia, frecusurile dintre puzderia de ducate italiene, cearta dintre regalitate si papalitate (scaunul pontifical a fost mutata la Avignon), principatele germane, maurii si evreii din Spania, rivalitatea dintre Aragon si Castilia, Anglia cu toate ale ei, Flandra, Brabantul, nu au avut parte de pace si armonie. Aveau mizerie si saracie din plin,aveau Umanismul si Renasterea dar noua, romanilor, ne place sa ne scoatem din culpa arncand vina pe altcineva si altceva. Scuzati-ma, dar noi nici istorie nu avem, a noastra e legata de a altora. Nu sunt critica, ci realista.
    PS - Sunt alt anomim, nu primul.

    ReplyDelete
  4. True, true, true.
    Si e categoria aia pozitiva de la noi de tineri care se pacalesc si zic: a, eu sunt ok cu faptul ca m am nascut si ca sunt roman:):) dar de, ce sa i faci, trebuie si ei sa si justifice banii la terapeut.

    Eu ma intreb de ce naiba stau oamenii aia okay de la noi in Romania?! Chiar daca faci parte din clasa medie inalta, si ai casa, masa, bani, trebuie zilnic sa suporti spitalele romanesti, neprofesionismul celor din jurul tau, badarania de peste tot, minciuna instaurata ca o practica normala, lipsa benzilor de bicicleta, gropile, servicii clienti proaste, drumurile si nu autostrazile, lipsa magazinelor cool, lipsa evenimentelor de arta de prima mana, uratul din orase sau sate, si asa mai departe.

    ReplyDelete
  5. Anonim, ce raspuns documentat. Multumesc. Aici intelegem critica dar si luciditatea pozitiva ca pe jocuri dialectice..

    Da, aia care incep cu sunt mandru/ok ca sunt roman tre sa te puna pe ganduri serios.

    Nici eu nu folosesc niciun:) Anonim, si vad ca Maria scrie ca si mine fara cratima:)

    ReplyDelete
  6. revelionlasorbona, multumesc!
    Am sa incerc sa nu mai fiu anonim, nu promit.
    Adevarul este ca atunci cind citesc blogul tau vad cu ochi extrem de critic tot ce ne inconjoara.

    ReplyDelete