Monday, 9 November 2009

Libraria Franceza

Una dintre asa zisele librarii de nisa din Bucuresti tocmai s a infiintat in Institutul Francez. Carte franceza in franceza. Este un loc placut. Tine de Carturesti. Ai si cafenea. E liniste pentru ca asa trebuie sa fie la o librarie, oamenii mai rasfoiesc, mai citesc pana se decid sa cumpere.

Oameni insa nu erau. Les livres, nici atat…Nu cautam titluri comerciale si nici rare, nicidecum, ci titluri mari de acum vreo doua secole, clasice, ceva de Baudelaire, niste istorici celebrii, ultima lui Houellebecq, si ceva lecturi usoare gen memorii, Chautebraind si nu mai stiu ce, si niste chestii de Rousseau si asa. Nu. Nu. Nu. Nu avem.

Aveau cate un Balzac, un Ionesco, un Pascal, un nu stiu ce memorii de politician de acum, 200 de carti poate cu totul, desi poate exagerez. Nici un accent pus pe nimic, nici clasic, nici romane moderne pentru comunitatea de exapti franceza care, fie vorba intre noi, e maricica, nici titluri de scoala, nici colectie de poche...nici titluri elitiste.

Mi se spune ca la ei pot sa comand cartile pe care le doresc. Ce rost, cand ai amazon, etc.
Intrebarea vine: cand oricum in general, libraria cu carti e de nisa... daca faci o librarie de nisa franceza, de ce nu aduci si carti de nisa atunci?
Veti spune iar, ce cinism, iata, totusi, se incearca, e ”laudabila intentia”, sau dupa ce ca nu prea sunt, te mai iei…etc. Pai, de ce cand propui aceleasi preturi, dispui de aceleasi resurse, un spatiu excelent, central, totusi, nu mergi pana la capat…

28 comments:

  1. Nu tinem:)
    Fa-le domnule acolo ceva, nu conteaza cum, sa nu zica ca nu au si ei. Asa fac si la unele targuri internationale, nu conteaza cum, sa fie acolo ceva. Un stand cu o ametita care nu stie de unde poti cumpara cartile samd. Te uiti si la ICR-uri, in afara de 2 care merg fantastic, pe restul ii tin acolo sa fie, si nu fac mare branza. Cati nu ar da sa faca treaba la un centru din asta..

    ReplyDelete
  2. Da, Maria, lucrul de mantuiala, acel jenat si plin de intelegere: asa e la noi.
    Cu ICR urile, o sa dedicam un post special:)

    ReplyDelete
  3. Buna,

    Tin sa iti spun ca sunt fix 1412 carti din Franta in acea micuta librarie.E putin,de acord, dar de la 200 la 1412 e o diferenta.Oferta intr-adevar e facuta sa fie cate un pic din toate, fiindca ne place sau nu, cartile costa.Si, daca am aflat sau nu, Romania este intr-o "criza economica"-o contractie de 8% anul acesta si creditare greoaie. Intamplator sau nu, Les fleurs du mal exista, chiar doua bucati.Si chiar si Le spleen de paris.Surpriza, Les Confessions si Reveries du promeneur solitaire, clasice, exista si ele.Les memoires d'autre tombe intr-adevar nu mai sunt, dar asta pentru ca s-a vandut.Maine, in schimb, va fi in stoc, alaturi de inca 881 de carti.
    Houllebecq apartine de un distribuitor cu care nu nu avem contract inca samd
    Nimic nu e perfect,cu siguranta nici libraria franceza, insa unde am crezut ca nu ai dreptate, am tinut sa-ti precizez.Cu totii avem dreptul la o parere, dar daca adevarul un pic diferit, tin sa fie mentionat.
    E adevarat, daca ai facut sau faci stiinte politice, oferta din librarie este egala cu 0.

    Codrin

    ReplyDelete
  4. Ce bine ca ne ai anuntat de noile aparitii. La fel, merci pentru restul de comentarii pe care le faci.

    Mahnirea era, ca nu intelegeam cui se adreseaza libraria, etc. Desigur, ca 200 de carti era o exagerare...
    Cautam Les Paradis artificiels.

    ReplyDelete
  5. Draga Revelion, eu nu inteleg ce nu intelegi tu.
    Nici eu nu inteleg cui i se adreseaza blogul tau. Nu stiu de ce s-a obosit sa-ti raspunda cineva la un post atat de aiurea.
    Daca vrei sa te rupi in comentarii culturale, macar ai grija sa nu faci atatea greseli ortografice. Am vazut ca ne recomanzi si ce este cool prin oras...in limba engleza!..Eu zic sa o iei mai usor, la Sorbona nu te primesc doar in baza intentiilor trendy.

    ReplyDelete
  6. Exista o categorie de romani care nu se mai multumeste cu argumente ca bunaoara criza, cartile costa, si scuze ca n-avem aia! Ei sunt obisnuiti cu FNAC, cu respectul fata de client materializat prin oferta. Incercarile nereusite in economie se platesc prin critici, mila si schimbarea locului.

    E incredibil ca tocmai pentru ca e criza, isi mai permite cineva sa vina cu argumente patetice, ca stiti, ne pare rau, dar cartile costa.., de aceea avem cate putin din tot, samd

    ReplyDelete
  7. La obiect.Nu am obiceiul sa o lungesc, mai ales pe un blog personal.
    Maria,cand vreunul dintre marii jucatori in retail de media din Romania o sa semene cu FNAC-si mai ales cand romanii vor semana macar cu francezii la care ne referim aici sau cel putin vor avea o putere de cumparare asemanatoare, sa-mi trimiti si mie un email sa stiu ca voi avea copii sau nepoti care se vor chinui mai putin financiar, sa ma sting linistit si in pace odata cu zenitul unei epoci a bunastarii generale.
    Si mie nu-mi pare rau ca o carte costa defel.Nu stiu ce fel de argument patetic ai observat tu, dar te invit sa incerci sa faci un credit de nevoi personale in perioada asta, si vei intelege simplu cum e cu acordarea de credite la fata locului comparativ cu, sa zicem, anul trecut.Din eter nu poti oricum intelege si nici nu ai oricum disponibilitatea asta nativ, din ce observ-nu e un lucru rau, de altfel. Si nu e vina nimanui ca te-ai nascut in Romania ca si mine, de altfel, si ca iti doresti lucruri normale pocnind din degete in arealul societal romanesc, care in tara la care te raportezi au o istorie lunga in spate.Magazinul universal, vezi macar Zola cu Au bonheur des dammes, se inventa in ~1880, secolul trecut.Unde eram noi in, sa zicem, 1991, secolul acesta...
    Cam asta e pana la noi vesti de la apus, ca de la rasarit n-am avut vreo veste buna in ultimii 100 de ani.

    ReplyDelete
  8. @goon: de acord
    @maria: daca tu compari libraria asta micuta cu fnac-ul...e bine. totusi, fnacul nu arata asa de bine. cat despre oferta, Codrin ti-a zis cum sta treaba, oamenii incearca sa o construiasca adecvat cererii.
    si inca ceva, exista si romani (si alti cetateni in toata lumea)care nu-si doresc fnac, virgin si starbucks. patetic este ca ne deschidem picioarele in fata oricarui brand de afara, doar ca sa ne simtim si noi bagati in seama de Europa.

    ReplyDelete
  9. @ Anonim: Oamenii incearca sa construiasca adecvat cererii?!...asta nu e profesionist deloc, pe modelul, presa romaneasca e proasta pentru ca asta cere populatia si nu pentru ca jurnalistii sunt slabi. Sa fim seriosi.

    Eu am spus ca exista si oameni in Romania care sunt obisnuiti sa mearga la o librarie, ca la Fnac, unde sa gaseasca ce vor. Nu raritati, pentru ca FNAC nu are raritati, dar are toate noile aparitii, clasicele, samd. Adica e de bun simt.

    Mai bine nu faci nimic, decat sa faci ceva si sa ti prezinti lipsa produsului sau scuzandu te.. Unde s a mai pomenit o asemenea strategie de marketing?!

    ReplyDelete
  10. Sa inteleg ca Antonovici lucreaza la libraria franceza iar ceilalti 2 sunt amici lui care iau apararea??? Macar, Antonovici a fost civilizat dar ceilalti sunt ca in trafic la Bucuresti!
    Sunt de accord cu postul am fost dezamagit de oferta librariei. Libraria engleza e mai bine conceputa si aprovizionata

    Un expatriat

    ReplyDelete
  11. @Goon
    cred ca esti mai mult muscle decat brain. Iti lipseste capacitatea de a intelege mici subtilitati ceea ce te face un culcus bun pentru baietii sensibili care au nevoie sa-ti simta puterea din brate. Well...si asta e o menire.
    Daca nu intelegi cui i se adreseaza blogul inseamna ca nu ti se adreseaza tie.
    Esti foarte limitat si pui problema ca un bodyguard.
    Daca vei putea vei da afara revelionul din blogosfera iar la sorbona nu-l vei primit cat vei fi tu acolo, profesor, banuiesc :)

    ReplyDelete
  12. @codrin a: probabil ai dreptate. so? oricare "problema" din ro are o explicatie [valida]. asta n'o face mai putin problema. iar clientii pot fi cat de exigenti au chef, live with it.

    @goose: deci nu pricep ce cauta clockwork orange in profilu tau, nu rimeaza cu nimic din ce'i acolo. pune pe aripile vantului in locu lui, or smth :)

    ReplyDelete
  13. In ro strategia cu n-avem e trecuta, ai dreptate. Aici socheaza orice chestie ireprosabila, disponibila si iti perturbeaza orarul, coada, sistemul, gandirea. Sfideaza mersul lucrurilor. Gen, ce s-ar mai face romanul daca n-ar sta in trafic vreo 2 ore?

    Dar in vest ar mai merge inca. La cum stau doamnele asiatice sa astepte cu anii sa le vina cate o geanta din franta..

    Alt anonim:))

    ReplyDelete
  14. ha ha ha. "subtilitatile" astea sunt lamentabile.
    dar e ok, venind din partea unor baieti care poarta fular in discoteca.
    vad ca ati inceput sa comentati cu mai multe identitati, ca badea si stan. super-cacealma.
    va doresc succesuri la sorbona, deci.
    or smth

    ReplyDelete
  15. @goon
    Cine sunt badea si stan?

    Comentai ceva de gramatica undeva mai sus. Ai grija, pluralul de la succes este succese nicidecum succesuri.
    Dupa cum spuneam - mai mult muscle decat brain.

    Pune mana pe carte si intoarce-te cand o sa ai ceva mai mult umor.
    Poti sa incepi cu Winnetou sa nu te soliciti prea tare. Si stai linistit, primul pas e cel mai greu dar o sa poti! Doar esti puternic!

    Fular in discoteca? Ce-i asta? E o jignire? E o constatare? Nu te inteleg? Pe asta trebuie sa o explici!

    ReplyDelete
  16. @goose: mon colonel, dont go!

    poate ne zici totusi cum a fost winnetou, peste vreo luna.

    ReplyDelete
  17. Libraria provinciala si comunista. Avem ce avem, bine? Nu-ti convine, nu-i nimic, asta ai. Tovarase, unde te trezesti?

    Vrei o librarie concept, anti-mainstream si corporatie, atunci fa-o pentru o nisa, cu un public si nu cu putin din tot. Eu asta inteleg din text si mi se pare de bun simt.

    ReplyDelete
  18. @the goon: sa inteleg ca tu ai comentat sub mai multe anonimate din moment ce acuzi cititorii ca au aceeasi identitate?

    ReplyDelete
  19. Incet, incet, ati cazut in derizoriu. Vobiti atita, in posturi si in commenturi, despre buna cuviinta/bunul simt si uitati tocmai ceea ce inseamna temelia acestora: toleranta. Uitati, sau vreti sa uitati, ca toti oamenii sunt la fel si totusi diferiti. Acceptati ca lumea este facuta si pentru cei care nu sunt ca voi. Am fost si eu in citeva capitale ale Europei si am locuit ceva vreme in acestea, dar nu am vazut atita suficienta la oamenii de acolo. Nu am prea auzit sa fie cool sa frecventezi nu-stiu-ce-restaurant doar pentru ca are preturile mai mari ci doar pentru ca are un fel de mincare excelent pregatit. La fel si cu librariile din Paris, nu am auzit un parizian spunind ca el este superior doar pentru ca frecventeza o librarie cool. Sa inteleg din postul acesta ca pe linga celelalte librarii, oficiale, exista si unele de "nisa"??? Adevarul este ca faceti exact cum faceau nomenclaturistii pe vremuri, pina in 1989, ei aveau magazinele cu circuit inchis, aveau shop-urile de unde cumparau pe valuta, aveau tipografiile lor, librariile lor, fermele lor pentru hrana zilnica. Unde este diferenta dintre acei nomenclaturisti si voi???
    Atita ne place noua, romanilor, sa ne dam in stamba cu ceea ce suntem, cu ceea ce avem, cu ceea ce facem, cu ceea ce imbracam....sa ridem de celalalt, sa-l ironizam, sa-i taxam nestiinta, sa ne dam mari in fata celor mici. Si tot voi vorbiti de modestie, de discretie....
    Un anomin din Romania, o tara din Europa.

    ReplyDelete
  20. Hmm...Bunul simt e de dorit dar toleranta mi se pare periculoasa de a dreptul. Sa admiti toate punctele de vedere frizeaza, in fond, lipsa de angajare, de opinie si vertebra. Toleranta? Neputinta, lasitate, sterilitate.
    Tolerezi pentru ca nu poti sa te afirmi.

    Acum toata lumea are acces la lucruri, doar ca trebuie sa gandesti si sa alegi sau sa refuzi.

    Nu stim cine a zis ca frecventeaza un loc pentru ca e scump, ne confundati.

    Chiar ne doream o librarie de carte franceza si cand ea s a infiintat n am inteles cui i se adresa. Daca tot romanul ar dori sa citeasca in franceza ar exista o cerere imensa si s ar crea un mall, altfel se face o librarie de nisa, cu un target mic.

    Iar Parisul n are nimic din provincialismul dragalas si de stanga! Din asta traieste...elitism, inaccesibil, neordinar, lux, snobism, superioritate..

    ReplyDelete
  21. Este vorba despre tolerarea celuilalt, acceptarea celuilalt. Mai bine spus, acceptarea realitatii, linga mine mai triaieste un om care fizic este asemenea mie dar psihic nu, acceptarea diferentelor date de cultura. A tolera nu inseamna a inghiti ideile si opiniile celuilalt ci faptul ca si celalalt are dreptul la opinie, chiar daca nu este si opinia mea. In ceea ce priveste Parisul si Franta in general, sa nu uitam ca totusi revolutia care a schimbat cursul omenirii de-aici a pornit. Poate ca ati uitat de cele trei cuvinte cu care s-au pornit multimile: libertate, egalitate, fraternitate. Inca mai sunt folosite in toate discursurile, indiferent de natura lor, iar daca le notez aici nu inseamna ca fac sau am facut parte dintr-un grup politic.
    Initiativa librariei de carte franceza este laudabila chiar daca are putine titluri si nu din cele ce ati fi asteptat dumneavoastra, sa admitem ca este la inceput iar cu timpul, tinind cont de cerere, se va dezvolta. Eu nici nu stiam ca exista o asemnea librarie, de obieci cumpar carti in franceza de la buchinisti.
    Din cite stiu eu, exista si o bilblioteca franceza, asa ati putea sa va completati lectura cu titlurile dorite.
    Iar folosirea cuvintelor si propozitiilor in engleza si franceza alaturi de cele in limba romana, scuzati-ma, dar seamana a moft romanesc, ma duce gindul la Caragiale si personajele acestuia, la limbaj de salon cu pretentii de cultura si civlizatie. Inteleg ca va este rusine sa vorbiti in romana, aud in metrou, in autobuz, la birou, domnisoare si tineri barbati care, desi au vorbit pina atunci in romana, vireaza brusc in engleza, asa, ca sa sublinieze importanta celor spuse si superioritatea lor asupra celor din jur. Desi, printre cei din jur, mai sunt cunoscatori ai limbii respective, si nu numai. Mai mult ca sigur ca dupa ce veti citi comenatriul meu, veti pomeni ceva de comunism, gindire inchistata, limbaj de lemn scl. O intrebare: l-ati auzit cumva pe domnul Neagu Djuvara, in interviurile si screrile domniei sale folosind franceza in detrimentul limbii romane?
    Societatea romaneasca este in continua degenerare si pentru aceasta realitate suntem toti vinavati. Citeodata am impresia ca noi, romanii, habar nu avem de indentitatea noastra, noi nu prea construim, mai mult distrugem si ne distrugem. Pacat.

    Anonimul din Romania.

    ReplyDelete
  22. Cred ca limba romana e fermecatoare dar realitatea e ca nu poti sa indraznesti sa o compari cu bogatia marilor limbi din care am imprumutat enorm ca sa ne putem exprima incepand cu secolul 19. Limba e un instrument viu. Ne folosim de cuvinte in engleza, franceza ca sa ironizam, ca sa substituim goluri evidente din limba noastra, ca sa radem, etc. Sa lasam conventiile si conformismele ca sa nu ne ingustim viata.

    Modelul dvs sa zicem nu numai ca foloseste sintagme multe frantuzesti pentru bon ton asa ci are si un accent puternic afectat si cadentat francez in romana, bunaoara. (care i da sarm).

    Altfel, daca dvs alegeti sa fiti tolerant cu stangaciile comerciale inseamna ca le incurajati cumva...

    Eu va propun sa va ganditi la standarde inalte si mofturoase poate asa nu o sa isi mai permita nici in Ro sa ne trateze dupa sistemul comunist, lasa domne, sa zica merci ca au acolo ceva, nu conteaza cum si ce.
    Ei bine, nu, pardon:) n am timp de pierdut si daca ai gresit, comentez si te penalizez. Asta e negotul, draga anonim.

    ReplyDelete
  23. tara e plina de gropi, e in criza, e saraca, e ciopartita si voi vorbiti de libraria franceza, toleranta, elitism, limba. ia sa puneti mana pe lopeti sa faceti autostrazi. nu mai pierdeti vremea cu comentarii pe bloguri.
    daca as avea putere v-as trimite pe toti la canal sa terminati dracului ce au inceput marii comunisti si sa legati bucurestiul de dunare si marea neagra.
    ia mai terminati domnule cu prostiile! stati si comentati de pe macuri lucioase si vaiouri scumpe cand viata se poticnita in prezentul asta sarac.
    hai! toata lumea la tarnacoape si lopeti sa scoatem tara din namol. dupa aceea puteti sa va certati cat vreti. ca librariea franceza are prea putine titluri sau ca e bine ca exista.
    pe vremuri faceam transfagarasanul, valea oltului - astazi un mai facem nimic, eram mari. astazi doar stam - vegetam si ne plangem!
    chinezii abia asteapta sa investeasca in romania. dar stiu ca nu suntem oameni de incredere si ne punem tot felul de probleme inutile in loc sa ne gandim zi si noapte la munca!
    bunastarea unui popor depinde de harnicia lui. noi nu suntem harnici! preferam sa citim, sa folosim cuvinte sofisticate in tot felul de limbi si sa visam ca fluturii la campuri cu flori in timp ce traim in rahat!

    sebastian - anonim

    ReplyDelete
  24. Asa e. Toata lumea il injura azi dar uita cate a facut. Rusine sa va fie. Noroc cu el care a facut metroul si ne a dat la toti un apartament unde sa stam...Cand va aud cu interbelicul simt ca innebunesc. Tata a fost deportat in Siberia si a muncit toata viata si nu se plange de nimic ci e demn. Si nu era din familie aleasa cum zic ei ci oameni simpli si desi stam intr-un apartament in berceni sa stiti ca acolo s-a format o comunitate si oamenii se ajuta intre ei si nu sunt trantori care viseaza la pamanturile odata avute pe care le munceau parintii nostri ca niste sclavi ca ei sa se duca la opera sau la alte chestii simandicoase. Bunica imi povestea ca stateau ca nesimtitele toata ziua trantite in pat cu o carte si vorbeau in franceza ca ea sa nu inteleaga. Ii vad pe toti batranii astia din blocurile din centru cu fetele arogante doar pentru ca inainte ei au fost bogati sau intelectuali...dar nu si ar vinde apartamnetul sa se mute in berceni ca sa aiba caldura si ne tin pe noi in frig doar ca sa stea ei in centru. Eu stau in berceni si nu e frumos acolo dar in casa mea e cald si stau in maiou si chiloti. Aici la salon am nevoie de caldura ca clientele se dezbraca, ma rog, stiti cum e, si nu am ce sa fac decat sa le pun un radiator ca zgripturoaicele astea fac economie si dau drumul la centrala doar de doua trei ori pe zi. Nu-mi vorbiti mie de ei ca sunt niste nenorociti. Cred ca daca citesc o carte sunt mai breji decat noi. De parca noi nu suntem oameni. De ifose sunt satula, munca, asta ne tine, ca altfel innebunim. sa puna mana sa faca ceva, ca tata si acum mai ajuta un vecin, nu sta locului o clipa. dar nu, ei prefera sa stea in depresia lor.

    Alexandra

    ReplyDelete
  25. draga alexandra,

    ne potrivim, gandim la fel si avem aceleasi origini sanatoase.

    ai prieten?

    eu sunt saten, am ochii verzi si imi place foarte mult salata de vara cu rosii de tara. nu pun pret pe lucrurile materiale, nu tin cont de moda si modiste, nu beau si nu fumez - ceea ce imi asigura un fizic si tonus absolut sanatos.

    lasa-mi mailul tau daca vrei sa incepem ceva serios.

    sebastian - anonim

    ps: n-am nici blog

    ReplyDelete
  26. Sa stii ca asa mi a ghicit de sfantu vasile cineva...sa mai zici ca nu e adevarat! In prima zi de baba de undeva din undele ascunse un cavaler de trefla o sa te curteze pe drum de seara. Important e sa speri, vezi...

    Eu cred in seriozitate si valori in general. Sunt divortata si nu am copii.
    alexandra23@yahoo.es.

    ReplyDelete
  27. sebastian - anonim si alexandra23@yahoo.es

    Ati luat-o pe aratura rau de tot!
    Revelionlasorbona, imi place, blogul tau a ajuns agentie matrimoniala, hi5, netlog????
    Fete muncitoare, grabiti-va, aici gasiti proletarul macho care va asteapta pe voi.

    ReplyDelete