Thursday 25 June 2009

Dar de ce nu vine Sartorialist si la Bucuresti?

Ei bine, toata lumea a inceput sa auda de acest blog si la noi. Sigur, e vorba de un tip care fotografiaza oamenii cei mai rasariti din lumea asta imbracati original, cu un ochi educat, in stil propriu, oameni pasionati de vintage si second hand ce merg pe strada...
Sartorialist a devenit atat de popular pentru ca pozeaza hainele, incaltamintea, gentile si accesoriile de calitate oricare ar fi provenienta lor...chit ca e second hand, piata, targ, sifoniere din familie, butic, vintage, firma sau design.
De ce Sartorialist se duce la Paris, Milano, New York, Londra, Stockholm etc. dar nu la Bucharest? Iata o lista ce se vrea completata.
Fetele care nu vor sa renunte la pantalonii de tergal maro sau negri si la camasuta alba de secretara, la servieta diplomat de plastic primita de la simpozion.

Fetele care merg in cele doua cluburi high din oras si care cum spunea o prietena buna, beau apa plata pentru ca sunt de serviciu, isi pun pe ele vitrina de la casele de designeri mari, si pe acasa stau cu capodul calduros, asa cum faceau acum cativa ani la ele la tara sau in blocul din cartierul muncitoresc de unde au venit.

Pantalonii de stofa grena masculini. Multitudinea de barbati cu pantalonii trasi pana in gat, adica deasupra taliei, sugrumati cu cureaua pentru a le sublinia talia si soldurile.

Molima numita margelute-bilute, de plastic, de lemn, de plastilina, de sticla, de oase si de clei si ce or mai fi, floricele, albinute, buburuze, agrafe mici si colorate, balonase, bombonele, macrameuri, cerculete, pufuleti, ciorapei, si alte lucrusoare dragalase multicolore care culmea, sunt atractia actuala a oricarui targ cool din oras. Ei bine, aceastea sunt de apreciat pana la varsta de 10 ani.

Clasa medie-inalta care infrumuseteaza strada unui oras nu are genti de calitate, no name. Nici de design, vintage sau noi pentru ca asta presupune o investitie de uneori 2000 sau 3000 de euro minim pe geanta si chiar daca acestea castiga salariul acesta ar parea burghez sa si o achizitioneze cand mamele lor au o pensie de 300 de euro. In schimb de cateva ori mi a fost dat sa vad pac pac in troleibuz sau pe strada femei foarte modeste, cu maini batatorite de munca cinstita cu superbe genti autentice vintage!! (dior, gucci, chanel, LV, etc.) primite cel mai probabil de la doamnele la care au muncit in Spania sau Italia.

Romanii cumpara revista Vogue in editie franceza, engleza, germana, spaniola si italiana.

Treningurile care sunt peste tot desi romanul devine obez.

Cucoanele de la departamentul HR ce te primesc la interviuri in haine de angro si iti vorbesc despre un cod al vestimentatiei corecte, si intr o engleza indoielnica iti spun printre dinti ...de dressing code: sosetele negre, costum negru, un pantofior simplu negru, camasuta alba. Nu apreciem originalitatea si spontaneitatea ci respectul si spritul supus.

Bordeaux ul etern combinat elegant cu negru.
Chinezariile, paietele, camasutele de tip ie de artizanat, broderia sparta lucrata la masina, imprimeurile mari florale pe compleuri, bluze, blazere, si rochii medii, cravatele stralucitoare ale baietilor prezentatori de la TV mergand spre masini, eleganta costumului de receptionista, inelele si inelutele de aur rasfirate pe toate degetelele mainilor femeilor de institutie, deux piece ul acela croit special pentru cununia civila, tricourile cu anchior mulate pe masculi.

Delegatii de ministrii romani imbracati ca soferii de limuzine sau mafiotii. Costum negru de matase fluturunda, pantof negru stralucitor cu varf alungit, ceas aur masiv.

Strada plina cu haine foarte noi, care tipa de noi ce sunt, uneori chiar cu etichetele uitate pe talpile pantofilor.

Pantofii si gentile albe din piele. Si la ei si la ele. Omniprezente, in special cu ocazia sezonului estival, desigur.

Moda anului respectiv. Tot felul de designeri locali mascarici ce se trezesc pe la televiziuni spunand pai nu e in tendinte, si trendul?! deci nu e bine...

Se poarta sandale romane ei bine purtam sandale romane. La angrouri, supermarkete, la obor si la mall. Jeans pai, toata lumea cu jeansi mulati pai. Din Rahova pana pe calea Victoriei. Fusta gogosar? Pana si Apaca a facut fusta gogosar. Cu colantii la fel. Toata lumea are salvarii sau pantalonii harem (ma rog, asta e o boala ce a invadat lumea peste tot de anul trecut si columnistii si designerii nu stiu cum sa mai faca sa convinga femeile ca acestia sunt doar pentru stat in casa, gradinarit sau post natalitate).

Fetele H&M din oras. De la fetele cool te astepti la mai mult nu doar sa si arunce pe ele ce vad in vitrina de la magazinul suedez.

Geanta turcoaz asortata cu pantofi turcoaz si curelusa turcoaz fara program artistic in spate sau eu stiu ce obsesie personala, pe care o apreciem desi ne enerveaza.

Imbracamintea baietiilor si fetelor de mall. In tendinte. Dorobanti, Pipera sau Colentina.

De lanturi mari de aur, de prezentatori /stiristi ginerica, de fotbalistii cu pantofi cu varf ascutit sau alungit, de sosetele albe la bluejeans sau pantalon, de bermude sau pantalon 3 sferturi la tinerii relaxati pe strada, de decolteuri bimbo, curele cu tinte, jeansi cu creta si aplicatii, etc, etc etc, nici nu mai vorbesc.

Cele cateva zeci, sute de persoane ce se imbraca si nu acopera in orasul asta, pe langa doamnele sau domnii interbelici dupa care te intorci uneori ca tampit, atat de frumoasa e croiala simpla a hainelor lor sunt atat de putini si centrali incat nu ajung. Pur si simplu.

Incercarea blogului autohton http://www.urbnstyle.blogspot.com/ ar fi laudabila daca ar face selectia mai atent...nu poti sa amesteci banalitati cu toalete, haine gandite, pioniere si achizitii...pentru ca incurajezi nedorit audienta si nu se mai intelege de ce chestiile cu gust sunt pozate...
Si ce am mai uitat?

15 comments:

  1. Misto! Ai uitat poate bluzitele transparente negre:( si perlutele atasate pe acestea

    ReplyDelete
  2. Am recunoscut Bucurestiul nostru. Si mai e si impopotonarea aia la tipe cu gust din pakate, care nu se abtin si in loc sa poarte o piesa de rezistenta, mai adauga si o brosa, si margele, si esarfa, pelerina, si palaria si nu mai stiu ce

    Dana

    ReplyDelete
  3. monsieur, chapeau. excelent post. i'll keep 1 eye on ur work.

    ReplyDelete
  4. @ anonim si Dana: Intr adevar mi au scapat cele doua completari. Mai astept si altele.
    @tlon society: Merci! Same here...Si depinde de care palarie:)

    ReplyDelete
  5. excellent post!!!
    check out my blog http://preppygoesrock.blogspot.com/
    http://preppygoesrock.blogspot.com/
    http://preppygoesrock.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. pai, presupun ca ati remarcat deja ce gen de palarie: neagra + rotunda.

    deci dvs nu mai scrieti, sir, sau ce dracu? :)

    ReplyDelete
  7. ...nu uitati "slapii" de plaja purtati la mall in special, pentru ca scrie Umbro pe ei.
    nu uitati pozitia, infernala pozitie a mainii ce duce supradimensionata geanta care ramane neajutorata victima a lipsei de gratie si a tzatzismului de "coco", limita de jos a bunului simt sa le auzi ca nici macar nu stiu ce poarta, pe ce dau banii ...

    ReplyDelete
  8. @tlon society: Touche. Oricum faza cu bucurenci e grozava. Hahaha...

    ReplyDelete
  9. @illa: Da, desigur slapii de firma! vara si cizmele UGG iarna:)inca vreo 3 ani cat dureaza tendintele la noi...

    ReplyDelete
  10. da' si rozul e frumos, mai ales pe bluzite impodobite cu strasuri (rudele mai sarace ale cristalelor lu' nenea ala, swarovski), si cizmulitele albe cu virf ascutit sint o minunatie, daca sint asortate cu animal-printuri (leopard, pantera si alte variatiuni feline).
    ah, si ai uitat de fetele dragalas-urbane, cu muuulte muuulte brose in forma de oitze, pestisori, pisicutze, care se insereaza pe gentute, tricoutze, bluzitze etc, in cantitati cit mai mari si variate.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. sa nu uitam pantalonii, o, prea stramti, de spandex care ne daruiesc cate un camel toe pe care am fi preferat sa nu il vedem;
    poseta de musama-musama, eventual cu fermoarul rupt;
    sutienele cu doua marimi mai mici, care urca sanii la rang de amigdale
    etc.

    ReplyDelete
  13. Da, ai dreptate, musamaua...uitasem!

    ReplyDelete
  14. Regret nespus de mult ca te-am descoperit tarziu. Dar mai bine asa decat niciodata.
    citind post-ul asta, am fost in Dorobanti, in Rahova, la Mall Vitan, la Big-Berceni, in angro-ul Europa, in multinationalele din capitala noastra, la firmele de consultanta etc.
    Mi-e groaza cind vad, acum la aproape 50 de ani ai mei, ca uniformizarea pe care a incept-o comunismul este desavarsita de capitalismul romanesc. Romancele,mai ales cele intre 25-35 de ani, nu au stil, nu stiu ce inseamna sa te imbarci numai cu ceea ce iti vine bine, ceea ce se potriveste persoanlitatii tale. La noi predomina un copy-paste de cel mai prost gust intretinut de "creatorii" nostri de "moda".

    ReplyDelete
  15. Anonim, wow, ce frumos ai zis tu! Eu ma buucr cand cineva citeste texte din urma. Multumesc.

    Ma intreb, oare, daca si in comunism aveam uniformizare si acum in forma asta de capitalism pitoresc, avem tot uniformizare, asta inseamna ca de fapt nu e vina sistemului politic ci a omului...? Imi mentin ideea ca exista f putini oameni originali, pt care nu gandeste societatea...

    ReplyDelete