Monday 29 June 2009

Tigan tu nu io! (sa ne mai si acceptam)

Mergand pe firul logic in timp ce rememoram un discurs al lui Hitler si spalam vase mi-am dat seama ca romanii nu sunt rasisti. N-am putea fi acuzati de rasism cand comportamentul nostru este acelasi cu al celor pe care cativa idioti ii dispretuiesc pe considerente rasiale cum ca ar fi tigani adica neromani adica alta specie adica niste animale sau ce or mai balmaji ei pe acolo in mintile lor umplute de intoleranta si negare.


Noi suntem la fel ca ei, ne comportam ca ei, traim ca ei, mancam ca ei, dansam ca ei si ne bucuram de viata la fel ca ei. Tiganii nu mai sunt o etnie decat in masura in care i-am considera pe moldoveni, ardeleni sau regateni participanti la cate o etnie.


Ei sunt noi.


Un exemplu simplu. Ii acuzam pe oamenii astia ca fac mizerie - n-am vazut nici un tigan in delta si cu toate astea e plin de plastice.


Pe munte la fel, cu snowmobilul se dau burtosi care ar putea incape in acceasi poza de familie a unei satre dar daca ii faci testele de sange vreunuia dintre ei o sa vezi ca prin venele lui curge doar sangele lui Mircea cel batran si ca Baiazid sau Buddha n-au avut nici un amestec in relatiile dintre strastra bunica si strastra bunicul lui.


Imnul Romaniei cantat in la minor de 1 decembrie nu a fost compus pentru o etnie ci pentru romani caci romanii, adica noi, adica si tiganii si moldovenii si ardelenii si regatenii, ne bucuram cu aceeasi exuberanta cand ne largim nodul cravatei si ne suflecam manecile ca sa ridicam mai vartos paharul, pe acordurile fine ale scripcii.


Rasismul asta de care mai suntem acuzati din cand in cand este o pista falsa. Noi nu suntem rasisti suntem rai in general si mai ales intre noi. Ne injuram, ne scuipam, ne batem, intre noi fiindca nu stim sa traim altfel. Suntem niste salbatici ale caror instincte n-au evoluat, care ne taiem gaturile intre noi ca la gaini, cu naturaletea cu care facem pipi. Suntem niste salbatici fiindca n-am crescut bine fiindca suntem niste copii handicapati care cand ar fi trebuit sa scape de corsetul cu care ne sustineam coloana, n-am reusit sa mai scapam de el. Cate conflicte intre tigani si romani din celebrele scene de la stiri am vazut? Mai putine decat intre romani si romani.


Cati dintre violatori, hoti de buzunare si alti breslasi neinregistrati ca pfa sunt tigani? Probabil ca mai putini decat romanii, adica noi de care suntem atat de mandri.


La colt de strada spargem seminte cu aceeasi evlavie cu care aruncam cu mortii mamilor dusmanilor in jur - asta chiar daca ar fi o injuratura tiganeasca ponderea majoritara de utilizare este in gura romanilor, a acestor oameni bravi, curati, harnici si cinstiti care in viata lor n-au injurat pe cineva de mama.


Din cei care fura prin mijloace politice, unul singur e tigan, cel putin la vedere. El a facut in Rahova cam ce a facut si primarul din Bacau, care nu e tigan, a vopsit blocurile de la strada. El face acelasi lucru pe care si alti primari, parlamentari il fac - adica fura, sau asa se spune. Indiferent de culoare politica, sange, orientare sexuala toti sunt o apa si un pamant romanesc.


M-am saturat sa tot aud cum dam vina pe ceilalti cand de fapt suntem un popor de tigani - tigani pe care toata lumea ii blameaza cand ei sunt romani ca si noi ca moldovenii ca ardelenii si regatenii.


Nu intamplator i-am pus pe moldoveni primii - si nu ma refer aici la bucovineni...


Avem o problema de educatie nu am avut niciodata o "problema tiganeasca". Pana nu o sa acceptam asta nu o sa schimbam nimic nici in noi nici in jurul nostru iar puradeii nostri o sa creasca la fel cum am crescut si noi intr-o tara de moldoveni, ardeleni sau regateni care nu fac parte din nici o etnie.

9 comments:

  1. Oau! Nu mi place dar ne ai zis o. Si cam degeaba zicem noi ca nooo, cand la vama veche nu vezi un rroma ci doar oameni de bine si e curat ca in palma:)

    ReplyDelete
  2. pana la vama,cum ramane cu coada la intrarea la cinema? cu comportamentul in supermarket sau in magazin? cu vacarmul din restaurante? restaurante nu pub-uri;
    ar trebui sa mai faceti o vizita prin liceele de azi...e din ce in ce mai rau..eu am nimerit pe holurie unuia si m-am simtit asediata..nici urechile mele nu au fost scutite; tigani? sa fim seriosi;sunt toti ai nostri, manca'v'as!!

    ReplyDelete
  3. Nu am nimic cu etniile conlocuitoare. Sa fie sanatosi si frumosi!Dar daca tot faci comparatii cu privire la infractionalitate ar trebui sa tii cont de proportii. Ai sa vezi ca un procent mai mare dintre rromi sunt infractori fata de un procent mai mic in in cazul celorlalte etnii. Cand ai sa spui ca 30% dintre rromi au fost la mititica in comparatie cu 5% dintre romani ai sa vezi ca se schimba un pic atitudinea asta ingaduitoare (cifrele nu sunt exacte).
    Asta nu inseamna ca rromi sunt eminamente infractori... o fi doar o pura coincidenta ;)

    ReplyDelete
  4. sunt de acord cu iiordachescu - procentul celor ce comit infractiuni e mai mare in cazul rromilor (btw, vor sa isi spuna indoromi sau ceva de genul asta) decat in cazul romanilor. de fapt aici cred ca sunt doua aspecte : unul al lipsei de educatie in randul romanilor,care se manifesta din ce in ce mai pregnant la toate varstele si nivelele - ale carei rezultate se vad in muntii de coji de seminte care ne inconjoara , iar celalalt al infractionalitatii - aceasta etnie care uraste munca (ma rog, nu poti sa ii condamni pana la un punct!!) alege sa isi castige existenta furand/jefuind de la ceilalti in virtutea mostenirii lor genetice - cel putin astae parerea mea. Cel putin din punctul asta de vedere, seamana cu batrana care a fost ajutatat sa treaca strada contrar vointei ei - noi si alte organisme vor sa ii ajute sa se integreze, dar ei nu simt nici o dorinta in sensul asta...

    ReplyDelete
  5. @illa
    pai da la coada in trafic la bloc. totusi nu sunt de acord cu tine in privinta urlatului in restaurante, daca lumea vrea sa vorbeasca tare sa vorbeasca. mai amuzant e cand chinuie cuvintele de parca ar toca o bucata de carne printre dinti

    @iiordachescu
    pentru cateva tari europene - majoritatea adica, eu am dreptate
    iar textul nu era despre %cente era despre cat de tare ne plangem de ceilalti cand, de fapt, noi avem o problema fiindca in multe cazuri aratam cu degetul spre altii ca sa nu fim noi vazuti - mai citeste-l o data sau multumeste-te cu rezumatul facut de mine - pe text, zic

    @anonim
    mi se pare corect! la josef mengele (asta e un spital de boli nervoase in germania) cu ei, mama lor de nenorociti hoti curvari si bisnitari
    repet si pentru tine draga anonimule - textul nu este pro/contra rasismului cainilor vagabonzi ion iliescu ci doar o observatie de bun simt despre cat de ingalati si inapoiati suntem si cum dam noi vina pe ceilalti cand de fapt problema e la noi in curte - si nu-mi spune ca traim in mizerie fiindca oricum vin tiganii si strica tot ce am facut noi frumos

    ReplyDelete
  6. genial, david:)))! e o chestiune de cultura si educatie si implicit de neasumare a pozitiei de tzaranei smecherosi la porta europei;nu extind si nu deliberez conceptul;
    am avut insa surpriza sa calatoresc in ro in locuri unde nu se aplica;am vazut femei si fete minunat imbracate pe strada, curatenie si lipsa de caini, maniere in trafic si servicii politicoase; ghici unde?
    deci se poate!!!!
    in alta ordine de idei, nu stiu daca ti-ar placea sa iti savurezi cina si compania intr-un restaurant renumit pt caffe concert si policandre cu lumanari si sa fii nevoit sa asculti conversatia altora, de la 5 mese distanta:)
    pentru socializare expansiva, recomand alte genuri de local:), asa cum am mai spus.
    numai bine

    ReplyDelete
  7. [putin offtopic]

    hitler ca hitler da' im permit sa cred ca micutul herr goebbels il lua in subtilitate dialectica. crescut la iezuiti baiatu:

    http://www.youtube.com/watch?v=w2uCMpE5faI

    tocma'i citesc jurnalele.

    ReplyDelete
  8. este lipsa de educatie, lipsa de respect fata de ceilalti, dezorganizare si dezinteres din partea celor care ar trebui sa ia masuri. dar afara avem renumele pe care il avem din cauza tiganilor

    ReplyDelete
  9. @strelnikov
    banuiesc ca citesti jurnalele ca sa vezi de unde porneste raul fiindca unde a dus citim in cartile de istorie

    @fanfan
    masurile pot fi luate de croitor sau de personaje gen vadim sau goembels. problema e ca suntem saraci si lipsurile datorate saraciei se vad si in educatie. in educatia romanilor.
    1. avem un renume prost din cauza noastra nu a tiganilo si ai milioane de exemple albe care se comporta cam cum zici tu ca se comporta tiganii
    2. totusi avem renume de zidari buni, de femei de serviciu talentate si ar mai fi cateva arte si meserii frumoase pe care ni le putem pune ca stampila. instaltorul polonez si zugravul roman
    3. cei care ar fi putut sa ne dea un bun renume au fost si sunt dati afara pe usa din dos a romaniei de noi romanii nu de tigani si n-o sa ma apuc acum sa insir nume, aceleasi de 100 de ani

    ReplyDelete