Tuesday 1 September 2009

Feminism romanesc?

De mici, inca de pe vremea abecedarului, invatam ca Ana culege mere si Ionel se joaca in curte… Lucrurile nu s au schimbat incurajator nici astazi si circula inca vorbe prin lume, in cercuri de clasa mijlocie, despre faima romancelor cum ca ar fi grozave, in sensul ca sunt dragute, fac curatenie, gatesc, au si serviciu, iti fac si copii, etc cu conditia sa fii precum tatal lor, o figura spartana, masculina: protector, intreprinzator si responsabil.


Esti barbat, pai, vei fi servit la masa, ti se va prepara o masa cu 2 feluri principale caci un barbat nu se satura asa cu una si doua, deh, asa sunt barbatii (fostii lucratori ai pamantului de la sat devenind corporatisti dar neschimbandu si obiceiurile), si Agripina noastra nu se va da in laturi de la nimic; va creste copii singura daca domnul a decis sa o lase, intelegatoare la dorintele normale ale unui barbat de a avea mai multe femei, e barbat, asa sunt barbatii, uneori nu va pretinde nici pensie alimentara, din delasare, ignoranta si frica de justitie corupta, adesea insa, va avea grija de batranetile fostei soacre, ca doar oameni suntem si uite asa printre plase carate de oasele osteoporozate si telenovele turcesti pentru ca nu mai sunt la moda cele latine, isi va creste copii dupa acelasi model.


Daca mamica va avea fete nu le va vorbi despre ciclu, menstruatie, madame popescu, musafiri, decat in casele cu umor, ci de ” Ce ai? Nu esti bine…?” altfel aceasta chestiune, si tot ce decurge din ea, va fi o problema secreta, de rusine si jena, pentru ca sa se invete minte ca sunt fete, murdare, doar de ce a muscat din fructul oprit eva? Iar la sport vor avea parte de scutire pe motive fiziologice! ”Dar, ce, pe mine m a invatat mama ceva? Pai, nici nu intra in discutie sa vorbim despre problemele acelea… Printre rasete vinovate, eu la 20 de ani credeam ca din pupat ies copii.. Si daca mie mama nu mi a spus nimic, si mi a fost greu, nici eu nu ii vorbesc de treburile intime ei ?! Poate ea va vorbi cu colegele sau cine stie, si mama nu va banui niciodata ca fiica ei face sex si se drogheaza de la 13 ani. Dar comunicarea se va face, desigur pe teme de curatenie, complexe de la tara, (curatenie ca sa treaca timpul si nu din spirit de gospodar sau ingrijire de frumos), de scoala, cine de la scoala sta mama in pipera?, si alte lucruri utile precum dragostea pura, dependenta (nu iesi singura seara, nu fumezi pe strada ca numai curvele…) si exemple de implinire a spiritului : fetele colegelor de serviciu, avocate si economiste de succes. (sic)


Mamele de baieti, caci stim ca ii iubesc ca pe ochii din cap, isi vor creste frumos odraslele, servindu le cafeaua, pregatindu le mancarea, dereticand pentru ei ca nebunele, tinandu i pe la facultati particulare si pregatindu i frumos pentru viata. Brute, lenesi, aroganti?!, medievali, obsesivi cu mamele si sfintele sarbatori, masina straina, etc… Dragul meu, femeile trebuie sa faca treaba ca asa am facut si eu, tu sa te tii drept si mandru mereu, asta da, trebuie sa aduci banii in casa, sa ti cauti o fata tandra, cuminte, rabdatoare si toleranta, sarbatorile sunt sfinte, le vom petrece mereu acasa, caci asa e sfanta traditia. Dar de ce e sfanta traditia? Dar ce e traditia? Dar ce e sfant? Dar ce sunt sarbatorile cand noi nu credem decat in mihaela, profesorul cornel dinu si invierea sau cel putin gasirea elodiei?


Lucrurile se schimba totusi, modelul pregnant in societate pentru o fata nu mai este insa doar mama sau bunica sau mamaie pentru stim noi cine, cu obiceiuri invechite, nu i asa, acum cumparam ouale rosii de la carrefour, ci cel mafiot, femeia minora, cu ambitii de partida de fotbalist sau barbat de afaceri, parlamentar, intretinuta, frumoasa, ma rog in stilul romanesc de andreea marin, ingrijita, epilata total dupa modelul musulman, foarte dezordonata de data asta, ce are nevoie de femeie de serviciu musai (incercand astfel sa si ascunda originile de la tara/muncitoresti tradandu le insa cu capodul calduros zara de casa sau cu preferinta pentru mancarea delicioasa romaneasca la cantina la mama sau la citygrill), ca doar nu o sa faca ea, caruia sotul/amantul/iubitul ii cumpara ce i trebuie: rochii, sani, masina, carnet, diploma la particulara si excursii ( in insule exotice, sudul Frantei dar si la shopping la Viena unde se va duce si la expozitia temporara a lui Picasso, ca nu e proasta, si ne va spune ca nu i a placut, pentru ca nu stie ca Pablo a fost prieten cu Chanel). In rest, ea va fi la dispozitia lui si cand el nu are nevoie de ea sau are treaba, se va ocupa de salonul de infrumusetare.


Presa romaneasca mergand pe ordinar, ieftin, conventional, adica pe target, cu un discurs plin de vrajeala si fara idei, ne ajuta mult. Nici un articol nu le va vorbi femeilor despre the boobs, sanii de grasime ai barbatilor, despre celulita de pe burta lor, celulita ca un concept negativ introdus de Vogue acum vreo 30 de ani, chelie sau despre iremediabila! cadere/lasare a bijuteriilor familiei incepand cu 40 de ani, asa cum sunt metaforizate in franceza los cojones sau puii barbatilor. Articole inteligente misogine precum ”Ce ti trebuie sa ti faci barbatul fericit?”, Leacuri cu marar contra lasarii sanilor! Cum sa cuceresti un barbat in 5 etape si sa l tii langa tine? Cum scapam de celulita fara cutit? Este satisfacut barbatul tau? duc la educarea fetelor ce vor invata astfel ce mamele lor nu le au spus. Iar baietii, din revistele lor de specialitate porno, vor intelege ca daca nu sunt frumosi (si cati baieti romani frumosi cunoastem?) vor trebui sa aiba bani ca sa aleaga.


Fetele de la corporatie, obligate de vremuri sa fie moderne, se dezlantuie si isi cauta partener egal visand ascuns la CEO ul lor expat ce o duce pe iubi la brunch duminica. Fetele de la call center vor dansa la Stuf pentru fostul soldat, bodyguardul, sau pentru un actor grabit, toate susurand la gandul nuntii cu zburatorul, acea zi unica din viata unei fete, vorbele lui Baudelaire de la 1800 vara, nerasunand pe aici: Ne pouvant pas supprimer l amour, l Eglise a voulu au moins le desinfecter, et elle a fait le marriage.

Fetele cool din presa, publicitate, arhitectura film si arta visand acelasi lucru, dar musamalizandu l sub diverse forme ce vor da de lucru terapeutilor iesiti proaspat de pe bancile faculatii. Isi vor cauta menirea in viata, dedandu se la orice. Nimic nu i mai periculos decat o fata singura prin oras… Prin Ota, Baraka, Universul, etc. si culminand cu Vama, la petreceri ilegale cu substante legale, aceste fete vor face orice pentru a nu pleca singure, de la agatat iubitul prietenei celei mai bune, pana la pandit vreun baiat dragut beat mort si dus acasa la ele, de preferinta expat. Pe buna dreptate si pentru asta suntem faimosi. Si ”multe norocoase” ce si au gasit o partida il apara ca pe ochii din cap, uneori chiar emigrand pentru a si proteja fericirea..


Extreme carevasazica, calugarita, agripina, pitipoanca... lipsita de auto estima sau ”curva”, femeia romanca fuge de normalitate si egalitate ca de tigani, o alta expresie liberala romaneasca, asta desigur daca nu cumva acestia sunt fii de senatori, prefecti sau fotbalisti la un club cu cota din liga.

Legislatie medievala ce nu permite concediu paternal alternat cu cel maternal, sau prejudecatiile colegilor masculi ce vor face misto de el, feminism extrem acrit, ministre amante sau 1 singura ministra competenta si dreapta si alungata din justitie, prima femeie neurchirurg din lume romanca ce a murit acum 1 an cam cand incepea serialul elodia, sute de cazuri de femei violate care sunt judecate de femei! ca bine le a facut daca umblau cu fusta scurta…iata cam pe unde suntem.

41 comments:

  1. Wow...what a great stance! Excellent column.
    A.

    ReplyDelete
  2. Am devenit fana ta:) Am ras atat pana ce la birou toata lumea a dat pe blogul tau..

    Si, oricum, bine ca s a mai dat sex and the city si pe la noi, desi nu s a inteles ca acolo se incerca sa se arate ca se poate si altfel, ca femeile nu trebuie sa tolereze orice rahat, etc, dar ”pitipoancele” au inteles doar ca tre sa sa le ia iubi geanta LV si pantofi Manolo Blanik ;)

    ReplyDelete
  3. doamne, ce m-am deprimat citind despre soarta suratelor mele :)da' crezi ca sint si fete ok (ca altfel nu stiu cum sa le zic) in tara asta? si daca da, cum sint ele, ce fac si unde se intilnesc?

    ReplyDelete
  4. Anonim: Esti tip sau tipa? ca sa inteleg:) Thanks very much indeed

    Maria: Trebuie ca ai simtul umorului.. Si da, ce tare, uitasem de sex and the city si repercursiunile in romania! Good point.

    Vera: exact asta e cuvantul: deprimant! Ma izbesc la tot pasul de extremele de care zic..

    Pai sunt fete ok:) cum esti tu si voi si altele pe care le cunoastem fiecare, care merg si ele tot prin locurile enumerate, ca nu poti sa te duci la Bamboo sau Fratelli, dar spune mi sincer, tu cate fete firesti, articulate, independente, asumate, ”occidentale” :( romance cunosti?

    ReplyDelete
  5. :)) hai ca exagerezi si generalizezi la greu dar daca e de dragul argumentatiei...

    totusi, mie ca tipa nu mi se pare nici pe departe funny sa rad de "pitipoance" si de femeile needucate sau de majoritatea barbatilor romani care-s si ei vai mama lor.. e funny sa vezi cum se deprima intelectualii de grija altuia:D

    asta ptr ca in primul rand e pierdere de timp si in al doilea rand am calatorit prea mult si am intalnit prea multi oameni ca sa mai cred ca ce descrii tu exista numai in Ro..

    (sper ca nu te deranjeaza tonul meu+nu ma urasti ptr ca o sa te mai vizitez :)

    ReplyDelete
  6. in primul rand, nu cred se poate vorbi despre feminism sau despre emancipare in ro, decat la un nivel superficial, sau daca vrem sa parlim asa, idei. in conditiile in care exista o groaza de femei care habar n-au de contraceptie, sau in cond in care suntem pe primele locuri in europa la cancer de col, pt ca femeile din rom au senz ca la ginecolog ajungi doar o data sau de 2 ori in viatza cand nasti...

    avem si pissy, avem si gospodine, avem pb de mentalitate, stupizenii ancestrale etc, d'accord.

    Dar, draga sorbonne, te-ai apucat sa scrii despre femeile din ro, si ai scos ceva caractere, ai reusit chiar si o clasificare. :) cu toate astea vad ca esti nemultumit de calitatea "poor" a majoritatii romancelor.

    cred ca daca ai fi scris, dimpotriva, despre barbatii din ro, nu numai ca n-ai fi scos atat de multe caractere, dar, n-ai fi avut decat doua categorii.
    1- o minoritate deliranta de tipi k (civilizati, care au auzit de sapun, Dior, YSL, Ralph Lauren, Kafka, boxeri si lista e mega-luuunga :)
    si 2-restul covarsitor al ciobanasilor mioritici aka valea plangerii!!!!

    asa ca dc vrei, eu iti arat 10 gagici "occidentale" por aqui, but can u show me 10 real men in Ro? da, real, pe bune! :)

    ReplyDelete
  7. aceasta "emancipare" o intalnim peste tot ... si in randul femeilor, si in randul barbatiilor.
    Acum, daca tu ai vorbit despre femei (si in mare parte sunt d'accord cu tine ;p), parerea mea este ca si barbatii s-au "emancipat" vizibil. De exemplu multimea de metrosexuali, care incearca sa ne copieze, o gramada de barbati care isi inchipuie ca pot agata orice gagica cu masinuta lor rosie, ciobanasii de la oras, vorba lui Rayuel, care nu stiu prea multe, dar isi deschid firme si devin patroni, fiind convinsi ca sangele lor a devenit albastru etc

    ReplyDelete
  8. subscriu la ceea ce au spus 1morning si rayuela si mai adaug o intrebare. ce intelegi tu prin femeia "occidentala"? ca din ceea ce am vazut eu pe afara, aici sunt alte probleme.

    si as fi curioasa sa stiu cati ani ai, cat de bine si frumos esti, si cum te-ai realizat, ca sa vad daca aroganta ta subtila nu este simpla frustrare, atat de caracteristica barbatilor romani. daca ajungem la concluzia ca totusi nu vine din frustrare, cred ca ai avut tu ghinion la femei.

    PS: fumatul pe strada al femeilor mi se pare un gest destul de neelegant. plus ca, occidentalii de care vorbesti tu nu mai considera de mult la moda fumatul. aceiasi occidentali, de asemenea, neauzind nici macar din povestile bunicilor despre bunele maniere pe care pana la urma nu le-au inventat romanii.
    ps2: multe dintre femeile pe care le cunosc intra in categoriile descrise de tine, dar problema postului tau este alta.

    ReplyDelete
  9. @ataraxia: abordarile astea "ad hominem" sunt cam impolite pe bloguri.

    fumatul pe strada e, dimpotriva, poate cel mai "elegant" gen de fumat - arata ca fumezi chic, ca act social, in loc sa stai in bucatarie bagand 2 pachete/zi.

    legat de trenduri: din contra, fumatul [impreuna cu alte chestii chic si "nesanatoase"] a redevenit cool. era uncool in the 90s - acum risca sa devina chiar simbol al identitatii europene :)

    ReplyDelete
  10. @rayuela..boxeri? :)))))))))))))))

    ReplyDelete
  11. @1morning: da boxeri! sau nu stiai ca multi tipi (tineri zic) inca mai poarta acelasi tip de chilotzi ca pe vremea lui papa, ca sa nu zic lui grand-papa... :)

    ReplyDelete
  12. @ 1morning: Hai ma! (cu supararea) Comentariile sunt pentru dezbatere/dez/aprobare.
    In ziua de azi argumentul tau cu saracii de ei nu mai tine deloc, oamenii nu au nici o scuza pt mitocanie, ingustime etc, cu netul, calatoritul, samd.. S au scris carti si la lumina felinarului. Si noi aici radem de orice, de noi insine primii, pt ca da f cool autoironia, frizeaza inteligenta:)

    Cu pitipoancele ma tem ca nu te am inteles: e ok ca o fata sa prefere sa si vanda libertatea, corpul pt bani si sa si cumpere diploma, etc?
    Oamenii astia nu exista doar in Romania, cine a zis asta?!, dar vorbeam de Romania. Insa aici, proportia lor e f mare.

    @rayuela: Oau, ce raspuns documentat! Analitic, sintetic. Chapeau bas. Ai pus punctul pe rana cu contraceptia, caci intr adevar de acolo vine liberalizarea femeii in lume! de care eu n am mai pomenit.

    E greu, stiu, dar ii avem pe tipii ok pe facebook:) si s mai multi de 10; insa par a fi mai multe fete occidentale decat tipi, recunosc. Va mai veni si un episod dedicat baietilor cool la noi, al celor hipster, etc, desi a mai fost unul deja.

    @ ataraxia: Te ai cam atacat ceea ce inseamna ca anumite puncte te au atins. Aici, nu ne place sa ne amagim, nu ascundem realitatea.

    Nici nu sunt frustrat, complexat si nici nu am deloc ghinion la femei. E un exercitiu de flanare, observatie .. sincera/cinica, adica impotriva conventiilor si peltelelor.

    Cu fumatul ti a raspuns Monsieur Tlon prea bine.. Dar fumatul la femei e neelegant, ce misoginism, jesus! Nu ma mira ca Segolene Royal a pierdut alegerile ca n au votat o femeile...

    @Strelnikov: Iar am ras la faza cu fumatul in bucatarie, hahaha, pe fosta masuta cu musama de plastic acum o tantosa ikea..

    Clar, e simbol de identitate europeana, versus puritanism american. E funny ca in anumite poze cu oameni ce fumeaza pe sartorialist in care comenteaza toate natiile, vezi americanii si europenii imediat ;(

    Dar sa stii, ca din pacate, pretul exorbitant pe tigari (masura politica) ii fac pe multi sa se lase, in + campania aia de sanatate in tarile scandinave ce ma innebuneste ii presioneaza si pe cool sa se lase..sau sa le fumeze mai rar.

    @ 1morning&rayuela:
    the y-shaped underwear era la grand papa, nu?, si chilotelul fara picior, the briefs, acel articol de bodyguard...hahaha. (ce enervant ca n avem denumiri specifice in romana)

    ReplyDelete
  13. @Fanfan: Da, emancipare my arse peste tot la noi... N a fost sa fie acela al lui Cioran..

    Am inceput sa scriu despre lipsa asta de liberalizare/normalitate a femeii la noi si nu m am ocupat mai intai de tipi, pentru ca e covarsitoare si fantastica atitudinea anti feminista din partea femeilor! in primul rand ”Cum, draga, sa nu te conduca acasa un baiat?!” sau Vinerea mare data liber femeilor din ministere si institutiile de stat!! pentru smotruit si cozonaci..etc. Nu poti sa propui schimbare unui barbat cand femeia tine mortis la statutul ei ”nesecularizat”.

    ReplyDelete
  14. david, eu inteleg ce zici tu cu femeia "occidentala", da' am impresia ca nici in Occident nu-s asa de multe femei "occidentale" precum credem noi. sint o groaza de pitzi si corporatiste spalate pe creier, numai ca arata ceva mai bine ca aici, pentru ca p-acolo s-a inventat H&M & alte branduri de succes care-ti dau instant o aparenta cool...
    de fapt, tu vorbesti de o specie rara de femeie (citez: "firesti, articulate, independente, asumate") care tinde cumva catre un ideal (aproape poetic, if I may say) :)

    ReplyDelete
  15. @ Ei, nu vorbim de elita aia sa i spunem de femei sofisticate si inteligente, ci tocmai de faptul ca pana si occidentala corporatista, din clasa medie, sau mai joasa, spalata pe creier, ce citeste dan brown si isi ia hainute de la h&m are o atitudine in mod normal respectuoasa fata de ea insasi si ca societatea nu o lasa sa gandeasca sau nu aplauda ca moni e un model, etc..

    ReplyDelete
  16. @strelnikov: explica-mi si mie (cu argumente logice si fara atacuri la persoana) de ce abordarea mea a fost impolita, fiind un raspuns la un post care prezinta femeile din romania drept calugarite, agripine, pitipoance sau curve, si nici o aluzie la cele normale, din post reiesind ca proportia acestora ar fi ca si inexistenta.

    @david: as incepe spunandu-ti ca nu am comentat la tine pe blog cu scopul de a te jigni. sper sa fie pana la capat un schimb de opinii si nimic mai mult.

    deci, asa cum tu, superficial si simplist in opinia mea, ai clasificat femeile conform propriilor stereotipuri, in acelasi fel ti-am raspuns si eu (mai putin ca nu te-am clasificat drept homosexual, din simplul motiv ca nu consider asta o jignire). ma asteptam ca raspunsul meu sa fie considerat atac/razbunare ca m-am simtit atinsa/nepoliticos etc, pt ca eu m-am adresat tie direct iar tu femeilor in general.

    pe scurt, stereotipurile tale nu se deosebesc cu nimic de marea majoritate a stereotipurilor din ro. nu am inteles care este problema cu femeia care face copii si are grija de o casa? crezi ca in occident nu se intampla asta? nu se fac copii si nu mai exista familii? e drept ca vasele se baga la masina, femeile isi permit cleaning lady iar copiilor le dau calmante pe motiv ca sunt superactivi.
    opusul categoriilor descrise de tine este femeia "occidentala", despre care mare lucru nu ai spus, inducand in eroare tinerele fete care vin aici si bat din palme si vor crede ca ce se face pe afara ar fi solutia spre o viata fericita.

    cat despre mine (desi la asta nu merita sa pierd timpul sa-ti raspund), nu ma simt atinsa si nici ca as face parte din categoriile tale (nici macar din cea a "occidentalelor"), dar am vazut in jurul meu toate exemplele tale (si as putea sa-ti completez lista cu multe altele). m-am "relocat" si am parasit ceea ce am realizat in tara (fara ajutorul vreunui mascul sau a vreunei pozitii de manager obtinute prin diverse cai), din 2 mari si late motive: scopul meu in viata nu este unul material si al doilea si cel mai important, am gasit omul cu mult superior intelectual, comportamental si emotional tuturor barbatilor pe care eu i-am cunoscut si care meritau o oarecare apreciere.

    o intrebare, cum definesti tu normalitatea?

    ReplyDelete
  17. abordarea ta a fost impolite pt ca ai raspuns - unui text impersonal, general, "obiectiv" - cu asta:

    "si as fi curioasa sa stiu cati ani ai, cat de bine si frumos esti, si cum te-ai realizat, ca sa vad daca aroganta ta subtila nu este simpla frustrare, atat de caracteristica barbatilor romani. daca ajungem la concluzia ca totusi nu vine din frustrare, cred ca ai avut tu ghinion la femei."

    legat de textul lui - nimeni nu e obligat sa fie "echidistant", sa scrie despre tot si toate. a vorbit despre ce'l enerveaza pe el, treaba lui, nu e Presedintele sa vorbeasca pt "toti romanii".

    ReplyDelete
  18. Ataraxia,

    Din toata ironia se intelege normalitatea.. aici nu scriem ghiduri cu etape, manualul unei feministe:), etc. Textul e despre lipsa emanciparii femeii.ro

    Si ca sa mai radem cu trainigurile, stii cum se zice, cursantiii vor ataca ideile colegilor si nu persoanele:)

    Vehementa din tonul tau era o dovada de pierdere a unui cuvant calm.

    Te ai regasit in text cu fumatul pe strada pe care l ai etichetat pentru femei ca fiind neelegant, o conceptie bizara si incorecta pt o fata tanara ca tine

    Numai in tari subdezvoltate, ne evoluate din vest:) vezi, spania, portugalia, italia, oamenii mai au in casa femei de serviciu; in rest, e o dovada de topenie si imperialism

    Nu am spus ca e o problema cand ai o familie, nu stiu de unde ai scos o, ci cand iti educi involuat/nefericit copii.

    ReplyDelete
  19. @strelnikov: textul lui cu siguranta nu are cum sa fie obiectiv. este scris prin prisma propriilor perceptii. cand scrii astfel "generalitati" si bagi toate femeiile in aceeasi caldare, spunand ca doar alea din occident ar fi mai breze, este normal, ca facand parte din sexul vizat, sa ma intreb cine este el si cum de a ajuns sa scrie un astfel de text pe care il percep ca misogin, arogant si simplist (datorita stereotipurilor atat de invechite).
    cu siguranta ca poate sa scrie cum si despre ce vrea, ca noi putem sau nu sa fim de acord, nu atat cu stilul literar cat cu atitudinea si mesajul transmis etc

    ReplyDelete
  20. Ataraxia, hahaha, noi nu te intelegem, dar iti recomand postul OTV, acolo vei fi ascultata si inteleasa, sper ca se prinde si din strainatate, acolo, chiar daca nu intelegi despre ce se vorbeste, poti sa ti spui pasul, sa vorbesti despre tine ca la terapeut, etc.

    ReplyDelete
  21. @ataraxia: evident ca textul lui [sau al oricui, despre orice] n'are cum sa fie obiectiv. de asta am pus cuvantul intre "". nu exista obiectivitate.

    dar exista discutii pe chestii generale [care nu'i implica direct pe participanti] - si exista atacuri la persoana. si a thin RED line between them. asta e tot.

    ReplyDelete
  22. stimati domni si dame, parca ramasese sa sarim la gatul ideii si nu al persoanei? :)
    pana ma intorc cu un comment am doua clipuri

    http://www.youtube.com/watch?v=ukIXdjJiiE4



    http://www.youtube.com/watch?v=OjWQ39GbI4c&NR=1

    ps 1 xaoh
    ps2 nu accepti videouri embeduite?

    ReplyDelete
  23. @sorbona
    OTV ? e o distanta destul de mare..

    ReplyDelete
  24. cea mai buna arma este atacul. si cool pt un barbat atat de normal si cool ca el. have fun si ma scuzati de deranj.

    ReplyDelete
  25. @ sorbona: tipii ok se gasesc pe facebook? :) daca a fost o gluma, e buna, daca nu, ooops :)

    urat ca s-a ajuns de la discutii la atacuri... ati cam exagerat cu OTV-u, monsieur.

    ReplyDelete
  26. Ataraxia vine, te jigneste, apoi iti spune ca nu te a jignit, apoi se contrazice in argumente, ii arati asta, nu admite, si apoi evident se oftica, recurge la viata personala si in fine se victimizeaza...Suna foarte cunoscut...a OTV?

    ReplyDelete
  27. misto post. chiar si asa neexhaustiv.

    dar ce mi se pare si mai misto este interesul revelioanelor pentru regnul cu sageata.

    derriere, visage, abordarea corecta si subtil indignata a feminismului....eu una ma declar multumita.

    ReplyDelete
  28. OTV pentru ca e faimos stilul de discurs inconsistent, haotic, neatent, ce nu doreste dezbatere, se oftica, nu mai admite ce a spus cu un paragraf inainte, etc.

    A.
    Si da sunt tipa:)

    ReplyDelete
  29. Foarte bun textul tau! Si ai un umor..Congrats. Cred ca Aurora Liiceanu, te ar placea:)

    ReplyDelete
  30. vai de mine, spera ca aurora liiceanu (virgula, deci, cum ar veni) sa nu devina fana ta, ca atunci o sa te placa si alice nastase, o doamna jurnalista de la tango care scrie carti impreuna cu ea si are un blog din acela in care scrie panseuri despre miracolele vietii si-ale dragostei...

    ReplyDelete
  31. @ Anonima:), Anonim, Maria: hey, thanks! Aurora Liiceanu e cea mai tare feminista de la noi. Clar. Desi putin bitter;)

    Carmen Fingerprints: Daca tu esti multumita, si noi! He, he, femeia, femeia..

    Vera: Gasesti? E o legatura de colaborare intre cele 2..iar Aurora Liiceanu, cand e intr o emisiune cu Alice, o face praf pe colega de carte (ceea ce mi se pare neprofesionist, dar asta e alta poveste..)

    ReplyDelete
  32. revelionlasorbona, sunt mandra de tine!

    ReplyDelete
  33. textul asta pare sa dea dreptate tot femeii..aia de nisa, care isi asuma fumatul pe strada si cara in geanta de firma un volum de Remarque, care iubeste si in vama dar si in Le Fumoir acelasi barbat, aia care gateste si ardei umpluti dar si katana rolls si o face in doi, aia care isi poarta tenesii prin parcurile copilului si tocurile pentru o cina romantica; femeia versatila, femeia care trebuie sa fie de toate si mama si iubita si amanta si manager si prietena si femeie intr-o realitate in care se loveste de tabloide, silicoane si prejudecati de tot felul si isi pastreaza si gratia si prospetimea si simtul umorului..femeia care nu se aliniaza tiparelor ci le adapteaza si le reinventeaza cu eleganta.
    deci unde era feminismul articolului?

    ReplyDelete
  34. :) n-am mai dat pe-aici cu comentariile, am asteptat sa se risipeasca putin mirosul de sange proaspat :D

    plus ca, banuiesc ca stii cum e :in unele zile ti se pare f firesc sa-ti spui parerea unui necunoscut pe un forum/in altele ti-e totuna :)

    anyways.. eu voiam sa spun ca in general (s-au facut si studii) oamenii cu venituri relativ mici cheltuiesc mai mult ptr imagine decat cei cu venituri mari. din mom ce venituri mici=imitatie+ kitsch, e de inteles de ce exista pitipoancele. e normal ca ele sa fie adoptate de sugar daddies cand cresc mar ptr ca este o combinatie avantajoasa ptr ambii.
    nu spun ca e ok sa-si vanda trupul dar fiecare vinde ce are pana la urma si asta dintotdeauna. nu e ok ca prefera sa cumpere diploma dar mi se pare ca vina e in mare parte a sistemului care permite ca diploma sa fie cumparata :)
    si mi se pare prea simplist sa spui ca nu au nicio scuza..de ex eu nu sunt asa de sigura ca daca ma nasteam pe undeva printr-un sat/periferie astazi imi frecam creierii pe la a'dam.. poate-mi frecam cu totul altceva prin red light.

    si nu spuneam ca nu e ok sa nu razi de orice, ba dimpotriva e chiar recomandat iar autoironia denota noblete a spiritului :) doar ca nu mi se pare amuzant sa rad de aceste fiinte pe care dealtfel le ignor/daca nu pot sa le ajut.

    si daca nu mi-a placut ceva la postul asta este faptul ca se inscrie in trendul hai sa ne plangem ca e cool..stii ce fain e in olanda? nimeni nu se plange, daca are probleme nu le afiseaza si sa se planga un olandez de olandezi ar fi ceva aberant ptr ei. la noi e trendy sa te plangi si sa te deprimi din cauza pitipoancelor de ex, de cand cu blogul cu poze de pe hi5+ campania guerrilla..so pur si simplu imi repugna vaicareala romaneasca, inclusiv de grija suratelor..si asa citesc eu postul. daca nu e, mea culpa :)

    ReplyDelete
  35. ..si cand spun ca nu mi se pare amuzant chiar asta inseamna : ca n-am ras catusi de putin citind postul, ci am pufnit in ras la comentariul verei despre deprimarea de soarta suratelor :D

    ReplyDelete
  36. @ illa: In istoria ideilor, s a ajuns la normalitatea statutului femeii de azi, prin feminism...sa nu uitam asta.

    @1morning: civilizatia e retinere, de acord si nu vaicareala. Noi mizam pe observatie si nu lamentatie. Dar daca in olanda s ar petrece chestii ca la noi, lumea s ar plange!, nu ca noi ne plangeam. Repet observam. Dar lamentatia versus civilizatie e o alta tema demna de un post:)
    In rest, admiram romanii ce lucreaza in italia, etc. si nu pe moni.
    Si da, ai dreptate, masurile se iau de sus (cu cumpararea diplomelor, si daca ministrii au cumparate diplomele sau doctoratele, atunci e okay sa si o cumpere si omul de rand, si daca parlamentarii fura, e firesc sa furam si noi...

    ReplyDelete
  37. did i say it was ok?:P
    spuneam doar ca unde sistemul permite cumpararea diplomelor vor exista mereu cumparatori.(vezi si cazul din germania http://www.euronews.net/2009/08/23/bribes-scandal-hits-german-universities/ ) unora li se pare ok sa fure si sa cumpere diplome, altora nu. eu fac parte din a doua categorie:)

    ReplyDelete
  38. Nu ai spus ca e ok dar ca de vina e si sistemul.

    ”nu e ok ca prefera sa cumpere diploma dar mi se pare ca vina e in mare parte a sistemului care permite ca diploma sa fie cumparata :)”

    si eu iti raspunsesem ca de vina sunt amandoua, si persoana si sistemul, adica sa nu disculpam persoana pentru ca sistemul e permisibil.

    Mi se pare mie sau de fapt suntem de acord cumva?:)

    ReplyDelete
  39. Adevarat.
    Nu toate femeile romance sunt asa ci doar aproape toate. Si asta conteaza foarte mult. Am colega de serviciu care si-a dat fata la dans la Palatul Copiilor cind avea 3 ani cu speranta ca va "frecventa" cercuri selecte in care isi va gasi cu usutinta un sot bun (a se citi cu bani, masina, casa, firma scl.) Intre timp, fata colegei a abandonat dansul constienta fiind ca este un anti-talent, astfel incit a ramas numai cu perspectiva unui sot bun gasit in alte medii.

    ReplyDelete
  40. @ Anonim: Hahaha! Tare precoce. Obsesia partidei, nu?

    Zice si Cehov intr un roman ca daca femeia iti va prepara ceaiul frumos si te va primi in salonul insorit o va face cu gandul vadit de maritat, daca isi pune rochia verde cu volanase, unduitoare, o va face cu scopul de a se marita, daca te serveste cu un biscuit...etc..voind sa spuna ca numai la asta ii e capul. Eh, dar cati si barbati cauta sa umple golul vietii prin mariaj..

    ReplyDelete