Friday 11 June 2010

Cina

Nu e foarte practicata cina acasa la romani, pentru ca zeci de ani nu s a mancat decat acasa, cine peste cine ne au alungat la restaurant dupa 89, semn de socializare sau reivire urbana, relaxare, cresterea nivelului de trai, etc.
Sunt popoare cunoscute conventionale care nu te invita la cina decat daca le esti sot, mama, amant de 10 ani. Exceptiile sunt peste tot, totusi, in Franta, Anglia sau Spania cina Nu se ia acasa cu prietenii decat daca ai calatorit, ai un mediu in care te invarti international, locuinta frumoasa cu tablouri, terasa, piscina sau curte, mobila stil sau design, in fine daca ai ce arata.
Oricum ar fi, mesele se tin si acasa dupa toata miscarea asta cu criza, intimitatea, sanatatea, bio (alta strategie de a ne gasi ocupati, sa nu mai faci sex ca trebuie sa uzi cartofii sau sa duci legumele in compostul din sertarul comodei) reiau, oricum ar fi, sunt cateva reguli nescrise pentru o cina decenta.

Sa nu ajungi mai devreme ca oamenii fac dus, salveaza sosul, etc dar nici mai tarziu de 15 minute ca toate trebuie reincalzite, si e semn de proasta crestere.

Cand te intreaba daca sa aduci ceva si raspunsul este veniti voi, asta se traduce prin adu o sticla buna de vin/cognac oricum.

Totul trebuie sa fie terminat si aranjat. Am trecut cu totii de etapa erasmus cu hai sa incropim ceva impreuna, nu gasesc nimic mai cumplit decat sa ajungi in vizita hamesit si sa fii intampinat de hai sa ne apucam acum sa gatim...

Fetele de masa cica nu mai sunt la moda, cui ii pasa de hipstareli, se folosesc servetele, ceea ce inseamna ca masa trebuie sa fie superba si ca nu vei cheltui un ariel de scos pete pe baltoaca din mijloc unde se va varsa vinul rosu. Dar eu prefer fata de masa alba de carpa, insa necalcata, sifonata, chipurile neglijenta. Si mereu portelanuri albe simple ca sa se vada mancarea frumos pe ele. (daca mancarea e estetic fada, atunci portelanuri bogate in forme geometrice mici, etc)

Argintaria se scoate doar cu intimii pentru ca sterpelitul unui tacam nu este un mit.

Sa nu lasi bonul cu cumparaturile la vedere sau sa te plangi cat de obscen de scump e sparanghelul pe care l ai gatit.(semn de burghezie, adica topenie).

Daca esti burghez, parvenit si asa si deci ai servitoare, da i drumul acasa si ocupa te tu de tot. Semn nobil de prietenie, larghete, curiozitate, generozitate, indemanare...si in fond declaratie ca tu esti doamna casei, deci tu servesti ceaiul.
Florile sunt passee si trebuie sa ai grija de ele, sa le gasesti o vaza, cine mai are vaza in casa, iar doamna/domnul/domnii se ocupa cu intorsul fripturii.

Intereseaza te cine manaca peste si cine nu, in Romania, oricat de trendy e pestele, sunt oameni care nu suporta pestele.

Mancarea trebuie sa fie delicioasa dar daca bautura nu e din belsug, nu se rade mult si oamenii pleaca.

Daca vrei sa dai de bonton, mergi pe un singur fel international copios cu salata si arde o french cu branzeturi, fructe si desert la final.
Nu fa masa romaneasca ca o dai in bara pentru ca e banala, plictisitoare, grasa (lumea e la diete). Mergi la sigur pe un fel pe care stii ca iti iese grozav, ceva international, bunaora tagine, lasagna (desi indigesta combinatia branza cu carne), couscous, sau chestii originale daca esti un chef… iar daca alegi carnea gratar ca fel, nu risca, ia miel sau vita si nu pui sau porc ca, puiul e mediocru, zilnic iar porcul desi delicios, e gras iar musulmanii si evreii nu vor manca mereu.

Intoarce invitatia intr o saptamana sau doua. Nu poti sa accepti invitatii la cina daca un inviti si tu oamenii la tine. (exceptie fac studentii de la camin, care oricum vor trebui sa vina si ei cu initiativa macar a unei opere, unui muzeu casa memoriala, gradina zoologica, un happening sau ceva ca o compensatie).

No comments:

Post a Comment