Tuesday 26 April 2011

A inflorit liliacul!

<<Pe Sfintii Apostoli, dincolo de Apolodor, tresarise, zarind la cativa pasi de el un lucru cu totul neasteptat: agatata baieteste de gratiile unei porti de fier, peste care treceau inalte, cateva crengi de liliac, o fata se lupta sa rupa o creanga.
Paul se opri locului, de teama sa nu o sperie, si se ascunse sub un felinar, de unde putea privi fara sa fie vazut.
...
Strada era goala dar dintr-o clipa intr-alta putea trece cineva, daca nu chiar propietarul pradat. Creanga ceda in sfarsit, o creanga mare cu buchete dese, violete.
...
Paul o privi cum se indeparteaza si i se parea ca ramane in urma ei o trena de lumina. Se simtea si el mai tanar, anotimpul, pe care il uitase, era regasit, mica nebunie a lui Ann aducea a inconstienta, putina lumina in toata acea zi. Ar fi vrut sa fuga dupa ea, dar...

Totusi, simtea nevoia sa ii trimita un cuvant de simpatie...
Intra acolo si cumpara tot liliacul, cat se gasea, spre stupoarea vanzatorului...In mai era nespus de ieftin, si cu cele cateva sute de lei pe care le avea la el, ii cumpara o gradina intreaga, pe care i-o trimise lui Ann cu frunze cu tot, si cu cateva cuvinte scrise in graba, pe o carte de vizita:
`` Alta data cand vrei liliac, fii mai prudenta. Daca ai nevoie de avocat (articolul 306 si 308 din codul penal: Acela care va lua intr-ascuns un lucru al altuia savarseste furt. Furtul se pedepseste cu inchisoare de la 15 zile pana la 2 ani), iti stau la dispozitie.
...
Casa era plina de liliacul trimis de el in ajun. Cat nu incapuse in vasele de flori, era pus in carafa de apa, in pahare, pe masa, pe etajere, la fereastra. >>