Thursday 15 October 2009

Gasca - subversiva

Un prieten strain care locuieste de 15 ani in Bucuresti si acum se considera si roman, imi atrage atentia deunazi ca nu prea vezi gasti de romani in baruri, restaurante si asa, prin oras. Vorbim de fenomenul gasca intre prieteni care chiar daca sunt intr un cuplu, (ma rog, in Romania, casatoriti)... ies fara partener si petrec timp si doar cu prietenii. Prietenii?
Nu prea am stiut daca sa ii dau dreptate, nu meditasem la spiritul de gasca la noi pentru ca nu am avut nici eu o gasca care sa dureze pentru ca aici, pe la noi, nu e bine sa ai gasca din istorie si principiu, grupul instiga, intarata... aha!, voi sunteti gasca care vreti sa adunati deseuri ca sa va imbogatiti de fapt, voi sunteti prietenii care va vedeti ca sa scrieti, ce ratati, sau sa va povestiti aventurile extraconjugale si sa beti, voi suneti fetele ce va intalniti ca sa barfiti burtile noastre si lipsa potentei noastre sexuale… gasca, prin urmare e subversiva, suspecta, dusmanoasa, nebenefica. Grupurile nu rezista aici. Vezi si partidele politice. Sau celula.. daca nasa se culca cu finutul, cum sa reziste grupul familial?

Din ce vad, romanul are o gasca temporara, eventual cand e tanar adolescent, (caci e complexat si n are iubit/a sau/ n a facut inca sex), cand poate urmareste fotbal (desi si ele au observat pericolul si au inceput sa inteleaga fotbalul ca pe o socializare sfanta), cand e singur si nu (mai) are partener si atunci brusc isi da seama cat i au lipsit prietenii din gasca, cand vrea sa agate si in caz de esec nu vrea sa fie singur, si pe la varsta mijlocie cand deja e conformat, consumat, stabilizat, supt si ambii parteneri si au dat seama ca nu trebuie sa se mai chinuie unul pe altul cu placeri neimpartasite, ba mai mult, au inteles, in fine, ca cel mai misto e tot cu prietenii de acelasi sex. Pentru un sport, iar gasca e formata aproape doar din expati si ceva corporatisti fara prieteni. Se intampla rar sa fie si gasti mixte fara implicare sexuala dar ele sunt bizare, nesemnificative si sexul s a consumat deja sau pluteste undeva.

Normalul prin oras e ca un cuplu odata format, sa iasa peste tot impreuna. Unii chiar si la serviciu. Altii nu mai au prieteni sau n au avut niciodata prieteni ci doar colegi si cel mai bun prieten il constituie partenerul/a ?! Ea il taraste pe el la magazine, piata, el pe ea la maica sa la pranz sau la spalatorie de masina desi acest timp mai poate fi un bun prilej de petrecut timp si cu copilul, prilej de mers la cosmetica pentru ea.

Avantaje pentru petrecut timp doar cu prietenele/prietenii sunt multe: pentru ca sunteti la fel, pentru ca ai nevoie sa impartasesti celor care te inteleg, ca relatia ta de amor se consuma mai putin, se mai aeriseste si mai apuci poate sa ti mai fie si tie putin dor; observi, te masori, analizezi, dezbati, gandesti, razi fara oprelisti despre orice. (intelectualizarea temelor, dezbaterea, analizarea nuantelor, maruntisurile sunt considerate de burghezi si provinciali drept instrumente malefice, de barfa si semn de copilarie traumatizata. Auzi des si la tara: ce rost are sa vorbim despre de ce si cum?)

Foarte rar aud de prieteni romani cuplati, si ei sunt considerati postmoderni, care desi sunt intr un cuplu, pleaca 2 zile in vacanta/respiro impreuna doar cu gasca la munte la casa unuia, la schi, barca sau la bienala la Venetia. E multa teama, sugrumare, posesivitate, iubire prost inteleasa. Cum adica sa nu vin si eu, iubi? Pai, daca ma inseli? In cazul in care ea/el te inseala, te insala oricum (sunt apartamente de protocol la serviciu si cu putin fler poti sa le folosesti rapid in scopuri intime si acolo sotul sau sotia chiar nu au acces) si e mai bine sa aflii mai devreme, ca sa poti sa l parasesti si sa ti gasesti partener onest.

Acolo unde pleaca partenerul vostru nu se intampla nimic extraordinar. Va fi mult whiski sau in fine alcool, tabac, iarba, etc. libertate de dusuri si aceleasi secrete dintotdeauna pe care le impartasiti si voi. Avem toti aceleasi secrete. Evaziune fiscala, celulita, lipsa nemuririi, prostata, prieteni, inselat, avorturi, bani, flirturi, ganduri de sinucidere, sefi/sefe, mame, plictis, teama de moarte si singuratate, etc.

Vedem in special spectacolul de tip italienesc mafiot, in care la restaurante se aduna duminica sau sambata sau la aniversari, masa lunga, asa zis de nunta sau sfarsit de training, cu odraslele si sotii sau nevestele. Adio vacantele cu prietenii in care te ai distrat, de acum inainte, vacanta ta e serviciul. Caci in vacanta cu iubi nu te distrezi, dar nu ti pierzi niciodata pasaportul, vorba prietenului meu F.

5 comments:

  1. Adevarat studiu de caz: Gasca la romani.
    Bine zis, bine vazut. Ce gasca, ce grup de prieteni la roamani, chiar daca ies 2-3 cupluri undeva, pupaturi inte ele, admiratie falsa, vaaaiii, ce bine arati, vaaaiii cum stii tu sa gatesti, mai-mai, da' ce rochie draguta ai (aiurea, esti naspa-rau de tot in ea),batai pe umeri intre ei, ce-ai mai facut, cum iti merge, chestii-socoteli, si dupa, remarci de soiul: bai, da urat mai arata, e prabusita rau, aiurea, cum sa-i mearga afacerile, minte, ce sa zica si el, n-ar fi reusit daca nu-l avea p-ala, pe nasi'su, ehhh, socru'su l-a sustinut, d-aia a si luat-o pe urita aia.....
    Prietenie.....amicitie......relatii de conjunctura....retele sociale.... ipocrizie sociala. Facebook?????

    ReplyDelete
  2. Draga Anonim, m am prins care anonim esti!

    Da, vorba lui Bradbury: I've noticed your hostility towards him ... I ought to have guessed you were friends.
    (Am remarcat ostilitatea pe care o ai fata de el, trebuia sa fi ghicit ca sunteti prieteni) hahaha...

    ReplyDelete
  3. Aoleu, chiar asa?
    Care Brdbury, Ray ori Malcolm?

    ReplyDelete
  4. Off topic, leapsa si premiu la mine pe blog:);regula este sa anunt si cum conformismul s-a nascut roman, m-am conformat!

    ReplyDelete